Nem kell elhízni a terhesség alatt sem!

Tarnai Irén dietetikus Csisztu Zsuzsa terhessége kapcsán arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mit egyen vagy ne egy kismama

Egy nőnek érdemes már a babavárás előtt, a tervezés közbe és a várandósság alatt is törekedni a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre. Mindenképpen törekedni kell a változatos táplálkozásra, így jó eséllyel minden szükséges tápanyagot beviszünk szervezetünkbe.

A terhesség alatt nem kell feltétlenül elhízni, hiszen optimális esetben 9-12 kg súlytöbblet jelentkezik. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék fogyasztása segít, hogy megtartsuk az optimális súlyunkat.

Tarnai Irén dietetikus is azt vallja, hogy nem kell túlennie magát a kismamának. Szerinte is fontos a terhességet megelőző kiegyensúlyozott táplálkozás, amivel megtarthatja az optimális testsúlyát. Emellett a terhesség alatti elhízás betegségek kialakulásához is vezethet. Kialakulhat anyagcsere vagy keringési betegség, szénhidrát felszívódási zavar.

Néhány jó tanács!

Az élelmiszerekből ajánlatos az alacsony zsír- és cukortartalmúakat választani. A szorult helyzetek elkerülése miatt, részesítsük előnyben a magas rosttartalmú élelmiszereket. Fontos, hogy a várandósság alatt átlagosan napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest, tehát nem kell „kettő helyett enni”.

A vasbevitel fontos az immunrendszer működéséhez, valamint a magzat izomfehérjéinek és az enzimeknek a képzéséhez. A C-vitamin szükséges a vas felszívódásához, a vérképzéshez, és segít leküzdeni a fertőzéseket, ezért a kismamáknak napi 100-500 mg javasolt.

Nem ajánlott várandósság ideje alatt a nyers hús fogyasztása, a vitamin bevitelt inkább az idényzöldségekből és gyümölcsökből fedezzük. Az omega-3 zsírsav rendkívül fontos a baba fejlődése szempontjából is, magyarázza a dietetikus. Azok a gyermekek, aki édesanyja a terhesség alatt omega-3 zsírsavakat fogyasztott értelmesebbek.

Emellett a legfontosabb, hogy rendszeresen étkezzünk és figyeljünk az éhségérzetre, mert a szervezetünk jelzi, hogy mire van szükségünk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.