Ne csak én legyek házitündér!

Balos Zsuzsi életvezetési tanácsadó arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogyan tudjuk rávenni a férfiakat arra, hogy segítsenek a házimunkában

A hagyományos női és férfi szerepek szerint a férfi szereli fel a polcot az ágy felé, a nő porszívózza ki a szobát. A házimunkát egy családban általában a nő végzi, de a nem éppen házitündér alkatú hölgyek bizony kérdőre vonják ennek a szokásnak a létjogosultságát.

Ekkor jön szóba az a megoldás, hogy a férfi is segítsen be a házimunkába. De vajon hogyan tudjuk a mosatlan edények látványától is menekülő férfiembert rávenni a takarításra?

Gubás Gabi színésznő megosztja a házimunkát a férjével. Szerinte ennek az az oka, hogy egyenrangú társak, akik tisztelik egymást és mindent meg tudnak beszélni. De persze nem minden pár ilyen szerencsés, és fájhat a fejük, hogy ki mossa fel a fürdőszobát.

Mi lehet a konfliktusok oka?

A legtöbb esetben a dolgozó nő és dolgozó férfi közül csak a nőnek jutnak a plusz otthoni feladatok, ami miatt a hölgyek gyakran idegesek lesznek, a férfiak pedig nem értik a cirkusz okát.

Balos Zsuzsi életvezetési tanácsadó szerint nagyon sok párkapcsolatban konfliktus forrás a háztartási munka elosztása, megosztása. „Tíz házasságból háromban válóokig vezethet az, ha nem tudják jól leosztani a feladatokat.” – magyarázza a szakértő. Sőt mi több majdnem minden kapcsolatban hetente egyszer összevesznek azon, hogy ki, mikor, mit csináljon.

Mi a megoldás?

Előfordul, hogy a nő sztrájkba lép és nem csinál otthon semmit, nem tesz rendet. Ezzel a taktikával azonban az a baj, hogy a legtöbb férfi csak hónapok múlva döbben rá, hogy baj van és addigra a nő, már rég feladta. Bakos Zsuzsi szerint ez valóban rossz megoldás.

Ennél sokkal jobb taktika, megdicsérni a férfit, ha elvégez valamilyen házimunkát. Így egy pozitív, jól eső érzést kapcsol a takarítás fogalmához. Kiemelten fontos, hogy be tudjuk vonni a házimunkába az egész családot, nem csak a párunkat, hanem a gyermekeinket is.

Meg lehet közelíteni a problémát egy kellemesebb oldalról is. Meg kell tudni, hogy milyen jellegű házimunkát utasít el a legkevésbé a férfi és meg kell próbálni ezt rábízni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.