Mit együnk, ha betegek vagyunk?

Dusa Fanni dietetikus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy a betegség, nátha, influenza alatt mit lehet, és mit nem enni

A hideg téli időjárással nem csak a borongó idő, vagy a gyönyörű havas táj, de sajnos az influenzaszezon is együtt jár. A gyakori családi és baráti összejövetelek, az óvodai, iskolai közösségek, pedig különösen megnehezíthetik a fertőzések elkerülését.

A betegség alatt jobb esetben csak az orrunk folyik, rosszabban mindenünk fáj. Amikor betegek vagyunk, sokszor étvágyunk sincs. Mit érdemes mégis enni, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben?

Inni és inn

Dusa Fanni dietetikus azt tanácsolja, hogy elsődlegesen a folyadékfogyasztásra figyeljünk, nagyon fontos megfelelően hidratálni a szervezetet. A megfelelő folyadékfogyasztás segít a betegség könnyebb, gyorsabb lefolyásában is. A tea, a víz, a leves segítenek, a tejtől viszont óvakodjunk.

Fehérjék minden mennyiségben

Betegség esetén a protein a kulcs, a fehérje ugyanis létfontosságú a sejtek építéséhez és javításához, valamint megelőzi az izomtömeg-vesztést. Segít fenntartani a folyadék-egyensúlyt a szervezetben, és javítja a test öngyógyításának képességét.

A fehérjeforrások legtöbbje egyértelmű: a húsok többsége, így a csirke, a sertés, a sovány marhahús, a hal, a bárány mind jó, a tojás, sajt pedig könnyen emészthető formája az állati fehérjének.

Elegendő kalória

Bizony, ez nem a kalóriaszámolgatás ideje! Ha betegek vagyunk éppenséggel növelni, és nem csökkenteni kell a kalóriabevitelt, fontos azonban, hogy értékes kalória legyen a tányérunkon!

A fertőtlenítő hatások

A jól bevált népi gyógymódok is segítenek, főleg a betegségek kezdetén. Ilyen lehet a hagymatea, a mézes fokhagyma. Ezeknek fertőtlenítő hatásuk van, tehát segítenek a betegség leküzdésében.

Csak kíméletesen

Egyébként mindenféle kímélő étrendet kell alkalmazni, főként a gyermekeknél. Például piritós, krumplipüré, sütőtök, aszalt gyümölcsök, savanyú káposzta, mézes teák, brokkoli.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.