Mik a meddőség jelei?

Orvosi értelemben meddőségről akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem eredményez terhességet.

Orvosi értelemben meddőségről akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem eredményez terhességet. Meddőségnek nevezzük azt az állapotot is, ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg.

A meddőség jelei

– Ha legalább egy éve védekezés nélküli és rendszeres a házaséletet, ám teherbeesés még nem történt, ha már sikerült a teherbeesés, de legalább két vetélés is történt a múltban.

– Ha az otthoni tesztek (nyálból, vizeletből, hüvelyváladékból, hőgörbéből) nem mutatnak tüszőérést vagy tüszőrepedést.

– Ha a menstruáció hosszabb ideje rendszertelen vagy egyáltalán nincs menstruáció. Ha a menstruáció elhúzódó, a vérzés erős, alvadékos.

– Ha menstruáció alatt vagy attól függetlenül erős alhasi fájdalmak jelentkeznek.

Ha az együttlét fájdalmas. A meddőség hátterében mindig hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, pszichológiai vagy immunológiai okok valamelyike található. Ez mindkét nemre vonatkozik.

Gyakran előfordulnak bizonyos anatómiai eltérések. Nőknél a petevezeték elzáródása vagy a méh és a petefészek jóindulatú daganata, úgymint, endometriozis, myoma, petefészek cysta vagy policisztás petefészek szindroma (PCO). Előfordul, hogy a méh fejlődési rendellenessége áll a meddőség mögött.

Egyes nők spermaölők?

Egyes esetekben a női immunrendszer ellenanyagot termelhet partnere spermiuma ellen, illetve bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiuma ellen termel ellenanyagot. Ezen immunválasz összecsapódásra készteti, illetve károsítja a spermiumokat, ezáltal gátolja termékenyítési képességüket.

Nem kell kapkodni

A meddőség kezelése helyett a legjobb megoldás a természetes úton való teherbe esés lenne. De ha egy pár már több mint 2 éve hiába próbálkozik a luthealis támogatás, a peteérést serkentő szerek, a refertizációs műtét, az inszemináció és még számos lehetőség is szóba jöhet a meddőség sikeres kezelésére. Ehhez bizonyos tényezők pontos ismerete szükséges, de nagyon fontos a spontaneitás.

Különösen a 20-30-as éveiben járó pároknál fölösleges a kapkodás, az idegeskedés, esetleg a túlzott "kivizsgálás" és terápia. Nyugalom, türelem, semmi stressz és görcsösség. A lelki tényezők, a túlzott "akarás" sokszor gátja lehet a sikernek.

Forrás: