Miért fájhat a baba hasa?

Dr. Kacsó Kornélia gyermekorvos arról beszélt a Csaj csajok műsorában, hogy miért olyan gyakoriak a hasfájásos tünetek a gyermekeknél, és mit tehetünk ellene.

Különösen az első baba érkezése után tapasztalják a kismamák, hogy már egészen pici korban jelentkeznek a hasfájás tünetei. Az anyukák megetetik a kicsit, tisztába teszik, látszólag minden rendben van, a csöppség mégis keservesen sír, jelzi, hogy fájdalmai vannak. Ilyenkor tanácstalanul állhatunk felette, hiszen nem értjük, hogy pontosan mi okozza a hasfájást, és hogyan segítsünk rajta.

Mi lehet az oka a gyermekkori hasfájásoknak?

Oda kell figyelni a gyermek fejlődési sajátosságaira, és így könnyebb kiszűrni, hogy mi okozza a görcsöket. Hasi katasztrófák is állhatnak a probléma hátterében. Ugyanígy okozhat hasfájást anyagcserezavar, illetve a folyadék elektrolit háztartás zavara is ludas lehet ebben.

De hogyan lehet megkülönböztetni a hasfájás tüneteit? Hiszen a legtöbb esetben csak annyit látunk, hogy a baba sírással jelzi, hogy valami nincs rendben.

„Az élettani sajátosságok közül a gyomrot emelném ki első körben, hiszen lehet, hogy van elegendő gyomornedv, de előfordulhat, hogy a gyomornedvben nem elégséges a gyomorsav. Ebben az esetben már nem jó az emésztés, nagyon oda kell figyelni, hogy az életkornak megfelelő legyen a táplálás.” – figyelmeztet a szakértő.

A nem megfelelő táplálás következtében felborulhat a belső baktériumháztartás, és ez is okozhat hasi görcsöket.

Manapság sok kismama tápszerrel eteti gyermekét. Vagy azért, mert nincs elegendő anyatej, vagy azért, mert az anyatej mellett szeretni kiegészítő táplálékot adni a picinek. A tápszeres etetés gyakori velejárója a hasfájás, de sajnos sok kismama panaszkodik arról, hogy a baba keservesen sír a hasfájás miatt, annak ellenére, hogy csak anyatejet adnak neki.

Dr. Kacsó Kornélia magyarázatot adott erre a problémára: „Az anyatejes táplálás esetében az okozza a problémát, hogy a gyomor fejletlensége miatt a bemenő záróizom renyhe, a kimenő ellenben feszes. És ha a pici habzsol, akkor megtelik a gyomra levegővel. Ezt követően jelentkeznek a puffadás, és hasi feszülés tünetei, ami igen kellemetlen lehet a babának és a mamának egyaránt.”

Honnan tudjuk megállapítani, hogy a hasa fáj?

A hasfájásnak megvannak a maga tünetei, ha periodikusan sír a baba, felhúzza a lábát, utána megnyugszik, aztán megint megfeszül a teste, elsápad, izzadékony, puffad a hasa, akkor bizonyára hasfájás okozza a bajt.

Ha látszólag semmi nem segít, sem a dajkálás, sem a büfiztetés, sem a szélhajtó szerek, és egy óra múlva még mindig görcsöl a pici, akkor érdemes konzultálni egy szakorvossal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.