Miben más a mammoszkóp?

Nemrég alkalmaznak egy új módszert a mellvizsgálatnál, ami a szakértők szerint sokkal hatásosabb, mint mammográfia. A mamoszkópos vizsgálatról Iszak Adrienn beszélt.

Nemrég megjelent egy új, mellösszepréselés nélküli mellvizsgálatot lehetővé tevő ún. mammoszkóp készülék, melynek alkalmazása teljes mértékben fájdalommentes. Az elektromos vezetőképességen alapuló számítógépes mammoszkóp egy valós-idejű, non-invazív képalkotó eszköz, mely az emlő és a test egyéb felszín közeli szöveteinek patológiás elváltozásainak diagnosztizálását képes elvégezni 4,5 cm mélységben, radioaktív sugarak kibocsátása nélkül.

„A mammoszkóp készülék minden korábbi más vizsgálatnál hamarabb diagnosztizálni tudja a rákos elváltozásokat.” – magyarázza Iszak Adrienn – „Eddig a mammográfiát ismertük, mint vizsgálati módszert, de most már van olyan diagnosztizáló módszer, ami teljesen fájdalom mentes és valós idejű képet ad.”

Hogyan működik?

A készülék a mellről három dimenziós képet alkot azonnal. A készülék alkalmazásának előnyei, hogy egyszerű, teljesen biztonságos vizsgálat, nincs mellösszepréselés, 90%-os pontossággal kimutathatók az elváltozások. A készülék nem bocsát ki magából káros sugárzást, a vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes.

Nagy biztonsággal, minden más vizsgálati módszernél korábban képes kimutatni a  daganatos elváltozást, magas fokú korreláció az elektromos vezetőképesség és a szervezet fizikai állapota között, A MEIK rendszernek nevezett készülél lehetővé teszi a háromdimenziós megjelenítést.

A hagyományos vizsgálat hátrányai

A röntgengép a felvétel során az emlőt erősen összenyomja, mely az egyéni érzékenységtől függően egyrészt kellemetlen és fájdalmas lehet, másrészt potenciálisan ártalmas is. A hagyományos röntgenvizsgálat ráadásul pontatlan eredményt adhat.

A tapasztalatok szerint a hagyományos vizsgálat sok hamis pozitív eredményt produkál, főleg az 50 év alatti nők esetében. A hagyományos röntgenvizsgálat a kezdeti stádiumba lévő daganatok 10-15 %-át nem képes kimutatni.

Fiatal nők esetében a mell sűrűsége miatt szintén nem megbízható a diagnózis. Ha a páciens daganatos beteg, a vizsgálat során a mell összepréselése miatt megrepednek az erek, és a daganat átterjedhet  a test többi részébe is.

A hagyományos vizsgálat további hátránya, hogy az emberi szervezetre káros röntgensugarakat bocsát ki. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta behatásokra!

Forrás: