Mi az a fájdalmas hólyag szindróma?

Dr. Lovász Sándor urológus a nehezen felfedezhető és gyakran félrekezelt fájdalmas hólyag szindróma tüneteiről, kezeléséről beszélt a Csak csajok műsorában

A fájdalmas hólyag szindróma, más néven interstitialis cystitis egy krónikus állapot, amelyet az állandó kisebb vagy nagyobb hólyagtáji fájdalom, hólyagnyomás jellemez. Bár a betegség a férfiaknál és gyerekeknél is előfordulhat, a fájdalmas hólyag szindróma főként a nőket érinti. A betegség okát nem ismerjük.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a

– hosszabb ideig tartó vizelési inger

– kis mennyiségű vizelet távozása a kelleténél gyakrabban

– gyakori – akár 10-15 alkalommal jelentkező – éjszakai, fájdalmas vizelés

medencetáji fájdalmak

– szexuális együttlét során fájdalom, a nők esetében a kismedencénél, a férfiak esetében fájdalmas ejakuláció

A betegség kialakulása

A felnőtteknél a hólyag addig tágul, amíg tele nem lesz vizelettel. Ezt követően az idegek jelzik az agynak, hogy eljött a vizelés ideje. A fájdalmas hólyag szindrómában szenvedőknél ezek az ingerek és maga az egész folyamat felcserélődik, összekeveredik.

Ismeretlen okok

Nem tudjuk pontosan a betegség okát, összefüggésben van az immunrendszeri kérdésekkel. Gyakran jelentkezik az úgynevezett autóimmun betegségekkel együtt.” – magyarázza Lovász doktor. A hólyag nyálkahártyájának egy része tönkremegy, ahol a vizelet érintkezik a hólyag felszínével. A vizeletben lévő maró anyagok, pedig fájdalmat okoznak.

Gyakran félrekezelik!

Dr. Lovász Sándor urológus szerint ezt a betegséget nagyon nehéz diagnosztizálni. Főként azért mert a tünetei egyéb betegségekhez is kapcsolhatóak. A nők gyakran nőgyógyászhoz fordulnak. Mivel a vizeletben sem mutatható ki a betegség ezért gyakran félrekezelik.

Korábban gyógyszeres kezelés alkalmaztak a fájdalmas hólyag szindrómára. Ma már egy modernebb helyi kezelést alkalmaznak. Lényegében arról van szó, hogy ballonos tágítást alkalmaznak  a hólyagban, és megkeresik a beteg területeket. Az egészséges hólyag rugalmas, a beteg nem ezért bevérzések keletkeznek. Ez után a bevérzett, beteg területeket elektromos árammal leégetik. Ezzel a kezelés sorral is csak 1-1,5 éves fájdalom mentességet lehet elérni, mivel egy újra és újra kialakuló betegségről van szó.

Forrás: