Mely fejfájásokkal forduljunk orvoshoz?

Dr. Hargitai Réka családorvos árulja el, hogy mely fejfájást kísérő tünetekkel forduljunk orvoshoz és hogyan is differenciálja a beteg a fejfájást.

A lakosság 90%-ának van valamilyen okból fejfájása. Rengeteg féle fejfájást különböztethetünk meg, de alapvetően a beteg szempontjából a legfontosabb két típus a hétköznapi és a komolyabb, krónikus fejfájások diagnosztizálása. Léteznek fejfájások önmagukban és vannak betegséghez kapcsolódó fejfájások – mondta Dr. Hargitai Réka, családorvos.

A tenziós fejfájás stressztől, alváshiánytól, kimerültségtől, mozgáshiánytól, kevés folyadékfogyasztástól alakulhat ki, gyakran frontok miatt erősödik fel. Nem köthető súlyos szövődményekhez, de a munkavégzésünket és életminőségünket meglehetősen megnehezíti. Gyenge vagy mérsékelten súlyos fájdalom jellemzi ezt a fejfájás típust, melyet a fejünk bármely részén tapasztalhatunk. Ezeket a fejfájásokat türelemmel, enyhébb szerekkel orvosolhatjuk.

Akkor gyanakodhatunk komolyabb problémára, ha a fejfájás több kísérő tünettel jár. Aggodalomra adhatnak okot a következő fejfájást kísérő tünetek:

– hirtelen kialakuló, erős fejfájás

– súlyosbodó, addig megszokott tevékenységre fokozódó fejfájás

– a látótér kiesése

– magas láz

– szokatlan zavartság

– nem múló szédülés

– végtag- és testfélzsibbadás

– fejsérülést követő, fokozódó fájdalom

A rendszeresen visszatérő, erős fejfájásokkal mindenképpen érdemes elmenni szakorvoshoz, az otthoni fájdalomcsillapítási kísérletezés helyett, hiszen súlyos következményei lehetnek egy rosszul kezelt fejfájásnak, nem mellesleg pedig komoly, eddig még nem diagnosztizált betegség is állhat a fájdalmak hátterében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.