Megfázásból veseprobléma?

A megfázás utáni szövődmények minden esetben előfordulhatnak. Dr. Bense Tamás háziorvos beszélt arról, hogy mindig hagyni kell magunknak időt a gyógyulásra.

A makacs náthára gyakran egyáltalán nem figyelünk, oda. Ennek jobb esetben hosszabb gyógyulási folyamat, rosszabb esetben tüdőgyulladás a következménye. A megfázás utáni szövődmények minden esetben előfordulhatnak. Általában akkor, ha a betegséget nem pihenjük ki, hanem visszamegyünk az iskolába, vagy dolgozni.

„A náthával első pillanattól kezdve törődni kell.” – kezdi Dr. Bense Tamás háziorvos „Ez a törődés azt jelent, ha érzem, hogy beteg vagyok ne csak saját magamra gondoljak, hanem a környezetemre is.” A lehető legjobbat akkor tesszük, ha ilyenkor nem is megyünk emberek közé. Ne adjuk tovább a vírusokat.

Ha valaki erőlteti magát, és elmegy dolgozni, vagy elviszi a gyereket közösségbe, akkor egy átlagos megfázásnak is könnyen lehetnek szövődményei. Főleg ha fizikai megterhelésnek is kitesszük magunkat. Ilyenkor az ember még érzi magán, hogy húzza az ágya és nem kéne kimozdulnia.

Illik, nem illik

„Ha komoly tüneteink vannak – hőemelkedés – akkor már nem illik emberek közé menni. Ha taknyom-nyálam egybe szakad, egészen biztos, hogy nem illek.” – figyelmeztet Bense doktor – „Köhögéskor, tüsszentéskor milliószámra mennek ki a bacilusok, amikkel a környezetemet le tudom teríteni.”

Ritkább esetben, ha nincsen semmilyen megterhelés, akkor is előfordul, hogy a vírusok által meggyengült szervezet következtében úgynevezett bakteriális tünetek jelentkezhetnek. Ennek tünetei általában a 3-5 nap alatt jelentkeznek. A legjobb megoldás, ha lefekszünk és úgy maradunk 1-2 napig.

A szövődményekről

Ilyen bakteriális szövődmények lehetnek: hörgőhurut gyulladás, középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás. Előfordulhatnak még súlyosabb esetben veseproblémák húgyúti fertőzések vagy akár vesemedence gyulladás is. Ha ezek fellépnek, akkor már nem elég a tünetek kezelése. Ha ez bakteriális eredetű, akkor az orvos által felírt antibiotikumot kell szedni, vírusos vagy meghűléses betegségnél pedig kimondottan tilos az antibiotikum.

Mit tegyünk, ha már szipogunk?

Ha náthásak vagyunk a jól bevált módszerek, szinte mindig segítenek. A bőséges folyadékbevitel nagyon lényeges, a szénsavmentes ásványvíz az ajánlott. A húslevesnek akkor van szerepe, ha sokat izzadtunk, ment a hasunk, hánytunk. Ilyenkor ionokat veszítünk és a húsleves segít ezeket pótolni. Teát is igyunk, de ne forrót.

A szervezetnek hőt kell veszítenie és a forró teával jobban dolgoztatjuk a szervezetet. Izzadni is lehet, de nem szabad 38 fok alá vinni a testhőmérsékletünket, inkább csak időszakosan kell nagyon betakarózni. Nagyon fontos a szellőztetés is, nem szabad egész nap a vírusokkal terhelt levegőben feküdni.

Forrás: