Megelőzni a nyári elhízást?

Tóth Tamás obezitológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy elkerülhető a nyári hízás. Egy kis odafigyeléssel, mértéktartással megelőzhetjük a fölösleges kilók felszedését

Az elhízás – latin nevén obesitasa – az anyagcsere folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. (wikipédia – a szerk.)

Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint túlsúlyos az, akinek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő mint 25, és elhízott, akié 30 vagy a fölötti. (wikipédia – a szerk.)

Napjaink jóléti világában az elhízás különösen „elterjedt” betegségnek számít. Ez a probléma nem csak a súlyosan elhízottakat zavarja, hanem azokat is, akiknek csak kis mértékű túlsúlyuk van. Ez a zavar nyáron hatványozottabb, hiszen sokunkra ilyenkor több kiló is felszalad.

Fogyókúra és gyümölcstonnák

Tóth Tamás obezitológus szerint nem általános szabály, hogy nyaranta több kilót szedünk fel. Általánosságban arról van szó, hogy a népesség nagy százaléka állandó jelleggel fogyókúrázik. Általában ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Ami nagyon megtévesztő az a gyümölcsfogyasztás. Itt is, mint mindenben figyelni kell a mértékletességre. Hiába egészségesek a gyümölcsök, ha megeszünk naponta három kiló sárgabarackot vagy dinnyét, azzal csak ártunk magunknak, magyarázza az obezitológus szakértő. „Nincs egészségtelen táplálék, csak egészségtelen táplálkozás” – hangsúlyozza Tóth Tamás.

Vigyázzunk a strandon is

Ami még nagyon fontos, hogy ne eresszük el magunkat teljesen a strandolás, nyaralás közben sem. Figyeljünk oda a rendszeres étkezésre. A fő étkezések között, pedig ne nassoljunk lángost, fagyit, hekket.A nyaralások alkalmával inkább fogyni kellene, hiszen nem bevethető az a kifogás, hogy nincs időm mozogni. Az is tévhit, hogy hat óra után nem szabad enni. Az utolsó étkezés lefekvés előtt 3-4 órával esedékes.

Forrás: