Mandula és vakbélműtét – csak ha muszáj!

Egy tanulmány szerint a gyerekkori mandulaműtét és vakbélműtét infarktushoz vezethet. A kutatási eredményekre reagált Dr. Váradi András kardiológus.

Sok külföldi, de leginkább svéd szülő a későbbi szövődmények elkerülése végett, gyakran megoperáltatja panaszmentes gyermekének vakbelét vagy manduláját. Ma Magyarországon a szülők ilyen fajta prevenciós kérésével ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak a gyakorló gyermekorvosok. Tünetmentes gyermekeknél nincs arra precedens, hogy a szakember műtétet javasolna.

A világhírű svéd Karolinska Intézet kutatói, Janszky Imre vezetésével annak az összefüggésnek a lehetőségét vetik fel, miszerint a korai mandulaműtét és/vagy vakbélműtét felnőttkorban infarktushoz vezethet.

Ezt az összefüggés az 1955 és 1970 között világra jött svéd gyermekek műtéti eseményeire vonatkozó információkból született meg. Az eredmények szerint azok a gyerekek, akiknek a 20. évnél fiatalabb életkorban kivették a manduláját vagy kioperálták a vakbelét, sokkal gyakrabban kerültek heveny infarktus miatt 40. születésnapjuk előtt kórházi felvételre, mint azok, akiknél ilyen beavatkozás nem történt.

Dr. Váradi András elmondása szerint, ha az orvos azt javasolja egy szülőnek, hogy vetesse ki a gyermek manduláját, azt azért és akkor teszi, ha a mandula egészségügyi problémát okoz, illetve további gyulladást idézhetnek elő a gyermek szervezetében. A vakbél esetében ugyan az a helyzet, vagyis egy problémamentes szervet nem kell eltávolítani, főleg amiatt, mivel annak is, mint minden szervünknek funkciója van. Ráadásul mindkét műtét (mandula és vakbél is) némi kockázattal jár, amelynek indokolatlanul nem szabad kitenni a gyermeket.

Az orvosi beavatkozások egy olyan egyszerű számítás alapján történik, amely megegyezik a kockázat osztva várható haszon képletével. Természetesen nem anyagi haszonra kell gondolni, hanem a beteg egészségének megőrzése és javulása értendő az említett haszon alatt. Adott esetben egy panaszmentes mandula műtétének haszna még csak meg sem közelíti a kockázat értékét, míg egy problémás mandula vagy vakbél műtéti haszna nagymértékben meghaladja a kockázati értéket.

Forrás: