Lehetek béranya?

Dr. Gaál Edina családjogi ügyvéd arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen következményei lehetnek hazánkban a béranyaságnak, milyen jogi lehetőségeink vannak

Mi az a béranyaság?

Béranyaságról akkor beszélünk, ha egy pár női tagja nem tudja, vagy nem akarja kihordani a gyermeküket és (általában nem legálisan, de ellenszolgáltatás fejében) egy másik nő hordja ki, szüli meg a pár gyermekét. Tehát a teherbe ejtett nőbe nem a saját, hanem a „munkaadói”-tól kapott megtermékenyített petesejtet ültetik be.

Törvények itthon és külföldön

Hazánkban, a törvények jelenleg tiltják a béranyaság ezen formáját. A báranyaság egyébként több országban legális, ilyenek az Egyesült Államok, Anglia. A külföldi törvények is szigorúan tiltják a béranyaság pénzbeli ellenszolgáltatását, ennek ellenére minden gyermekre vágyó pár, nő, férfi kifizet bizonyos összeget a gyermeket kihordó béranyának.

Dr. Gaál Edina családjogi ügyvéd azonban figyelmeztet, hogy a jogrendszer szerint az számít béranyaságnak, amikor egy már megtermékenyített petesejtet ültetnek be a szervezetébe. A saját – bármilyen módon megtermékenyített petesejt kihordása nem számít béranyaságnak.

Egyéb lehetőségek

Magyarországon az egyéb eljárások a megengedettek, hivatalosan elfogadottak. Ilyen lehet például a sejtadományozás, ami petesejt vagy hívivarsejt adományozását jelenti, amit felhasználnak a megtermékenyítéshez. Itt a leendő anya saját maga hordja ki a magzatot. Ezen kívül a következő lépés az örökbefogadás lehet.

Forrás: