Krupp – Egy gyakori téli gyermekbetegség

Dr. Bense Tamás gyermekorvos egy veszélyes felső légúti fertőzésről a kruppról, azaz a gégehurutról annak tüneteiről, gyógyításáról beszélt a Csak csajok műsorában. Milyen betegség a krupp?

Kétfajta fulladás típus van. Az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig, amilyen a krupp is, amikor is a belégzés nehezített. A gyermeküket féltő anyáknak a krupp az egyik legrémisztőbb betegség, mivel váratlanul törhet rá szendergő gyermekükre.

A krupp jellemzői

A krupp vagyis a gégehurut lényege, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő. Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. Tünetei még, hogy a gyermek elkékül, hörög.

A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Kell egy kis pánik

Dr. Bense Tamás gyermekorvos szerint „ettől a nagyon gyakori betegségtől kicsit pánikba kell esni, de csak annyira, hogy normálisan tudjunk cselekedni”. Mivel a betegség időnként valóban nagyon veszélyes lehet, hiszen fulladást okozhat, nagyon oda kell figyelni a tünetek jelentkezésekor.

Mi okozza a betegséget? El lehet kerülni?

A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását. A krupp egyre gyakoribb betegség a gyermekek körében. Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés.

A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Mit kell tenni, ha megindult a kruppos roham?

Bense doktor szerint az első ilyen roham alkalmával nagyon fontos, hogy azonnal elvigyük a gyermeket egy orvoshoz. Ezekben a gégehurutos betegségekre szakosodott intézményekben tisztázni tudják, hogy valóban kruppról van-e szó.

A kezelések között általában a hideg párásítás szerepel, gyógyszeres kezelés csak az orvos engedélyével adható. De mivel a hajlam a kruppra hat éves korig benne van a gyermekekben 15%-ban.

Forrás: