Koleszterincsökkentés margarinnal?

Mit tegyünk, hogy csökkentsük a koleszterinszintünket? Dr. Berényi Éva háziorvos a margarinok és a mediterrán diéta koleszterincsökkentő hatásáról beszélt a Reggeli műsorában.

A magyar konyha köztudottan jó ízű, de ennek köszönhetően nagyon sok kalóriát is tartalmaz. Főként állati zsírokat (kolbász, disznóból készült ételek, magyaros ételek, sok tejtermék) és fehérlisztből készült tésztákat, süteményeket fogyasztunk. A kalóriadús étkezés elhízáshoz, ami pedig érrendszeri betegségekhez vezethet. „Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a köszvény.” – magyarázza Dr. Berényi Éva háziorvos.

Váltani kell

Ezért kellene váltani, és elsősorban állati zsírok helyett növényi eredetű zsírokat használni, margarint, olajt. A minőségi margarint ma már nem hidrogénezik, így transzzsírtartalma csekély. Ezért nem kell félni attól, hogy emelné a koleszterinszintet, sőt vannak olyan margarinok, amelyek csökkenthetik azt. A margarin bármilyen állati zsírnál jobb választás az egészséges étrendben. A cukor csökkentése, fehérliszt helyett magasabb rosttartalmú teljes kiőrlésű lisztek használata is ajánlott.

Berényi doktornő szerint a mediterrán diéta betartása lenne legjobb választás. Ez a konyha rengeteg fehér húst használ, halat, tenger gyümölcseit. Emellett nem „bántja” a húsokat és panírozás helyett grillezi azokat. Ezen kívül a tipikusan magyar krumpli, nokedli helyett sok salátát használ.

Koleszterin-diéta

Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagban fordul elő és növényekben egyetlen mg koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, ill. gabonaféléket korlátlanul fogyaszthatunk, bár elhízás estén ezek mennyiségét se vigyük túlzásba.

Ezen táplálékok növényi zsírtartalma is alacsony. A halak fogyasztása szintén kívánatos mivel a halzsír kedvező összetételű, csökkenti a trigliceridszintet és a trombózis hajlamot. Főzéskor, sütéskor az állait eredetű sertészsír és vaj helyett inkább növényi eredetű margarin ill. olajat használjunk. Utóbbiaknak magas az ún. telítetlen zsírsav tartalma, ami nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterinszintet.

A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú vörös húsok, a sertés a marha fogyasztása helyett a zsírszegény csirkét, pulykát (bőre nélkül) részesítsük előnyben. Amennyiben elhízás is fennáll, akkor kedvezőbbek ezek a táplálékok, de ilyenkor a kalória bevitelre, az összmennyiségre már ügyelni kell.

Nem csak a kövérek baja

A magas koleszterinszint nem kizárólag az elhízott emberek problémája. Egy negyven kilós hölgynek is lehet magas a koleszterinszintje, hiszen a magas koleszterinszintet az enzimek hiánya okozza. A májenzimek nem tudják feldolgozni a koleszterint, ezért ezek az esetek diétával nem kezelhetők.

Forrás: