Jön a vihar, mit tegyek!?

Hajdu Márton tűzoltó főhadnagy arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha hirtelene egy vihar, esetleg egy orkán közepén találjuk magunkat

A szél, vihar vagy szélvihar nagy erejű és sebességű általában hosszabb ideig tartó légáramlat. Az óránkénti 80-100 kilométer per órás sebességgel mozgó szélvihar már komoly károkat képes okozni a környezetben az épületekben. A 100 kilométer per órás vagy ennél gyorsabb sebességű vihart orkánnak nevezzük, amely komoly pusztításra képes. Az ennél nagyobb sebességgel fúvó szeleket kialakulási helyük és létrejöttük körülményei alapján tornádónak, tájfunnak, hurrikánnak stb. nevezzük.

A vihar pusztító hatása annak köszönhető, hogy a légáramlat nyomást gyakorol az útjába eső tárgyakra. Azok a tárgyak, amik súlyuknál fogva nem tudnak ellenállni a szélnek „elrepülnek”. Emellett a nyomás nagysága arányos a szél sebességével. A levegő nyomása hatalmas mértékű is lehet, ekkor embereket, állatokat, gépkocsikat sodorhat el, házakat dönthet romba, fákat csavarhat ki.

Viharra figyelmeztető jelenségek:

– az ég napközben elsötétül, gyűlnek a viharfelhők

– nyári időszakban a levegő párássá válik

– a vihar előtt gyakori a teljes szélcsend

– tavasztól őszig gyakran mennydörgés hallható, villámlás látható

– a madarak eltűnnek, az állátok, háziállatok védett helyet keresnek

– a repülő rovarok tömegesen keresnek menedéket

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.