Hollywoodi mosoly rendel – a fogfehérítésről

A professzionális és az otthoni fogfehérítési technikákról Dr. Schatz Balázs fogorvos beszélt a Csak csajok műsorában.

A fogfehérítés története másfél évszázadra nyúlik vissza. A 150 évvel ezelőtti technológia ugyan még nehézkes volt, és az alkalmazott anyagok sem voltak túl biztonságosak. Az idők folyamán az alapanyagok és a technológia is változott.

Házon kívül vagy belül

A fogfehérítésnek Magyarországon két bevált módszer van. Az egyik az otthon is alkalmazható. Ennek az a menete egyszerű. A fogtechnikus készít egy műanyag borítót, amibe bele kell tenni a fehérítő zselét és ebben kell aludni. 5-6 alkalommal kell megismételni a műveletet és 4-5 árnyalatot fehéredik a fogunk. Ez a kezelés 40-60 ezer forintba kerül. Az otthoni fogfehérítés elsődleges előnye, hogy jóval kevesebb anyagi ráfordítást igényel.

Az otthoni eljárás legnagyobb hátránya, hogy nehezebben érhető el olyan eredmény, amire számítunk. A legjobb esetben is néhány árnyalat javulás érhető el, ezzel szemben a szakorvos által végzett fogfehérítés akár 14 árnyalat javulást is hozhat.

A másik módszer a szakszerű rendelői változat, amikor egy speciális lámpa segítségével 1 óra alatt, akár 7-8 árnyalatot is fehéríthet a páciensek foga. A felvitt zseléknek is több fajtája van. A kezelések ideje alatt nem szabad dohányozni és kávét fogyasztani, a kezelés nem fáj, a fogak azonban érzékenyek lehetnek. A fogfehérítés nem ártalmas, mert a zselé csak a molekulákat oxidálja és a nem roncsolja a fogzománcot.

A fogfehérítés feltételei

A fogfehérítés feltételei mindenek előtt a tiszta és ép fogazat. Emiatt olykor előkezelést igényel a páciens, hogy hibátlan legyen a fogsor. A legtöbb esetben csak tisztításra és fogkőeltávolításra van szükség. Idősebb páciensek esetén is lehet fogfehérítést alkalmazni. Nekik sem lesz fájdalmas a eljárás, csupán némi kellemetlenséggel járhat a fognyak érzékenysége miatt. Ha a páciens rendelkezik pótolt fogakkal, bonyolultabb a helyzet, mivel az eljárás csak az eredeti fogak színét változtatja meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.