Fényérzékenység a gyógyszerektől?

Dr. Ketskés Norbert háziorvos arról beszélt, hogy a nyári kánikulában, napsütésben bizonyos gyógyszerek, külsőleg alkalmazható készítmények másképp hatnak szervezetünkre

A nyári hónapok a meleg, gyakran a kánikula és a napsütés időszaka. Ilyenkor gyakran másképp viselkedik a szervezetünk a megszokottnál. Vonatkozik ez a változás a gyógyszerek szedésére is.

Dr. Ketskés Norbert háziorvos is megerősítette ezt. Általában bizonyos külsőleg használható kenőcsök, oldaltok és némelyik szájon át szedhető gyógyszer fényérzékennyé tehet bennünket. Ennek a tünetegyüttesnek a neve a fotokontakt dermatitisz, ami a bőrfelületen jelentkezik. Ilyenkor a napégéshez hasonlatos tünetek észlelhetünk- duzzadás, pirosság – amik akár fel is hólyagosodhatnak.

Ez nem napallergia!

Ezt a „betegséget” össze szokták keverni a napallergiával. Megkülönböztetni úgy tudjuk a két tünetcsoportot, hogy megnézzük a kipirosodott bőrfelület eloszlását a testünkön. A napallergia kizárólag azon a bőrfelületen alakul ki, ahol nappal érintkeztünk, míg a fotokontakt dermatitisz akár a ruha alatt is megjelenhet.

Egyéb kiütések, foltok

A melegkiütés ugyan nem ehhez a csoporthoz tartozik – mert ok egyfajta allergia – de a tünetek hasonlóak elhetnek. A pigmentesedés – sötét foltok kialakulása a bőrön – is egyfajta fotoérzékenység. Ha valaki szed olyan gyógyszert, ami fényérzékenyítő anyagot tartalmaz, kialakulhat bőrgyulladás, aminek visszamaradt következménye a pigmentfolt.

Milyen típusú gyógyszerek lehetnek a felelősek?

Fényérzékenységet okozhat például bizonyos gyulladáscsökkentő krémek, hatóanyagok; antibiotikumok, húgyúti fertőzésekre szedett antibiotikumok; idegrendszeri rendellenességekre alkalmazott gyógyszerek; fogamzásgátlók – mindenkinél egyénileg.

Általában a gyógyszer használati utasításában fel van tüntetve, hogy a gyógyszer esetenként fényérzékenységet is okozhat, de a háziorvosok, bőrgyógyászok is ismerik a gyógyszerek mellékhatásait.

A gyógyszerek következtében kialakuló fényérzékenységnek egyébként két formája ismert: a viszonylag gyakori fototoxicitás és a ritkábban előforduló fotoallergia.
A fototoxicitás során az adott gyógyszer és az UV-sugarak egy időben történő találkozása vezet a bőrtünetek megjelenéséhez. Kialakulásának valószínűsége függ a bőrben található gyógyszer mennyiségétől is.
A fotoallergia ezzel szerzett immunológiai válaszkészség, csak azokban jön létre, akik előzetesen immunológiailag túlérzékenység alakult ki a fotoaktivált hatóanyaggal szemben.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.