Előzzük meg a lábgörcsöt!

Dr. Szántó Renáta belgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy a lábikragörcs, lábgörcs hátterében komolyabb betegségek is állhatnak

A lábikragörcs, vagyis a lábgörcs általában az izmok túlerőltetése, magnéziumhiány miatt jelentkezhet. Dr. Szántó Renáta belgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy a görcs mögött komolyabb betegségek is állhatnak. „A statisztikák szerint hatvan év fölött minden harmadik ember érinti.” – magyarázza Szántó doktornő.

Az lábgörcsö, más néven lábikragörcs kialakulhat az izom túlságosan nagy igénybevételekor – pl. élsportolóknál – de minden különösebb ok nélkül is jelentkezhet. Sokan szenvednek tőle éjszaka, alvás közben. A görcsök nagy fájdalommal járnak, de általában maguktól megszűnnek.

Mik a tünetei

Egy feszítő érzés hirtelen fájdalmas görcsbe rántja az egész lábikrát. A beszámolók szerint olyan érzés, mintha az izmaink épp készülnének elszakadni. A görcs ideje alatt nehéz mozgatni a lábat. Néhány perc elteltével az izmok összehúzódása enyhül, majd elmúlik. Utóhatásokra azonban számítani kell, mert egy kellemetlen végtagfájdalom továbbra is fennmarad.

Tegyünk ellene!

Bárkivel előfordulhat a lábgörcs, hátterében számos ok állhat. Dr. Szántó Renáta belgyógyász azzal kezdi, hogy ebben a meleg nyári időszakban, a lábgörcs oka lehet a sok izzadás okozta folyadék-, ásványi anyag vesztés is. Fontos pótolni az ásványi anyagokat, mert a kálcium, a magnézium görcsoldó is.

Szántó doktornő figyelmeztet, hogy ásványi anyagok pótlásánál azonban nagyon figyelni kell a minőségre. Nem mindegy például, hogy a kálciumból milyen fajtát veszünk be, mert némelyik nem szívódik fel és kicsapódva, vesekövet is okozhat.

Azonban, ha valakinél gyakran előfordul a lábgörcs, érdemes elmenni és kivizsgáltatni magunkat. Ki kell szűrni a cukorbetegséget, a szívbetegséget, a keringési rendellenességeket, el kell menni egy rutin vérvételre.

És, ha már görcsöl?

Ha már megtörtént a baj, akkor sem kell kétségbe esni. Ki kell masszírozni és nyújtani a fájdalmat. Az a legjobb, ha falnak támaszkodva, a lábunkat hátra nyújtva, a sarkunkat a földhöz szorítva nyújtjuk a fájdalmas lábat.

Bár a lábikragörcs hamar elmúlik, de gyakran hosszú percekig is eltarthat, és bizony nem kellemes dolog. Fogadjuk meg a szakértő tanácsát és figyeljünk a megfelelő ásványi anyag bevitelre.

Forrás: