Cukorpótlóval a szívbaj ellen?

Dr. Ferenc Ildikó diabetológus a természets cukorpótlóról a steviáról és a fehércukor hátrányairól beszélt a Csak csajok műsorában

Egyre több betegség kialakulásában játszik szerepet a túlzott cukorfogyasztás. Ennek ellenére sokan nem tudunk lemondani a cukor okozta élevezetekről. Szerencsére ma már több alternatív megoldás van arra, hogy ne kelljen lemondanunk a cukor édes ízéről, és még az egészségünket is megvédhetjük.

Dr. Ferenc Ildikó diabetológus elmondta, hogy nagyon sok szintetikus alapanyagú cukorpótló létezik a piacon, de megjelent már a legújabb természetes alapanyagú édesítő is a stevia.

Stevia és Reb A

A stevia Paraguay-ból származó vadon termű növény. Dél-Amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték. Az 1950-es évektől Japánban számtalan kísérletet végeztek a növénnyel, de az elmúlt 20 évben Európában is vizsgálódtak. A Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál.

A stevia Reb A névre hallgató kivonatai akár 300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál. A Reb A egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy nem szívódik fel a tápcsatornákban, tehát nem jelent plusz kalóriát.

Mi a baj a cukorral?

Ferenc doktornő szerint a cukor legfőbb „baja” az, hogy nem tartalmaz hasznos anyagokat, vitaminokat, csak plusz kalóriáka. Felesleges szénhidrát bevitelt jelent a szervezet számára, amire nincs szükségünk, hiszen az egyéb táplálékok biztosítják azokat.

Szívbajok és elhízás

Ha magas a vércukor szint az kicsapódik az ereken és rongálja azokat, magyarázza Ferenc doktornő. Ettől aztán elmeszesednek az erek és különböző szív és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Ha valaki állandóan sok szénhidrátot és kalóriát fogyaszt az negatívan hat a hasnyálmirigy működésére.

És ezzel be is kerültünk az ördögi körbe, hiszen a szív és érrendszeri betegségeknek számos kockázati tényezője van. Ilyen az elhízás, a magas vérnyomás, a vérzsírszint emelkedés, a cukorbetegség.

Forrás: