Csökken a férfiak spermaszáma, egyre gyakoribb a férfimeddőség

A férfiak spermaszáma az évek előrehaladtával egyre inkább csökken. Dr. Czeizel Endre orvosbiológus beszélt a férfimeddőségről a Reggeli műsorában.

Sajnálatos tény, hogy ma minden ötödik fiatal párnál nem vagy csak igen nehezen következik be a várva-várt terhesség. Statisztikai adatok szerint a meddőségért (ami alatt 12 havi sikertelen fogamzási próbálkozást értünk) azonos mértékben felelősek a nők és a férfiak, illetve egyidejűleg mindketten (20%). Ha egy év alatt nem sikerül a megtermékenyítés, abban az esetben nehezített fogamzásról beszélünk.

Dr. Czeizel Endre orvosbiológus szerint a spermakép (spermiumok száma, alakja, mozgékonysága) az utóbbi negyven évben sokat rosszabbodott a magyar férfiak jelentős hányadánál. Az ondófolyadékban az ondósejtek száma átlagosan a felére csökkent, alakja rosszabbodott és a spermiumok mozgékonysága is gyengült.

A férfi meddőség kivédése érdekében az alkoholfogyasztás elhagyását és legfőképpen a dohánytermékekről való leszokást javasolja a szakértő, mivel a cigaretta a férfi ondósejtek első számú közellensége. A káros élvezetek elhagyását követően három hónappal javulás várható mind a férfi egészségében, mind ondósejtjeinek számának növekedésében, ám amennyiben ez nem következik be, gyógyszeres kezelésekkel segíthetnek a páciensnek.

Régebben férfihormonokat használtak a fogamzó képesség javítására, ez azonban jelentősen megnövelte a prosztatarák kialakulásának esélyét. Manapság más, akár természetes hatóanyagokkal rendelkező készítményeket igyekeznek használni. Tudni kell azonban, hogy az ondósejtképzés 74 nap alatt következik be a készítmények alkalmazását követően, tehát három hónap múlva érdemes újra vizsgálni a beteget. A kellőképpen megemelt ondósejtszámot követően mesterséges ondóbevitel is történhet. Ha nem sikerül megemelni az ondószámot, akkor következhet a lombikprogram.

Fontos tudni, hogy a minél gyakoribb próbálkozások sajnos nem hogy segítenék, de éppen ellenkezőleg, megnehezítik a megtermékenyítést. Dr. Czeizel Endre elmondása szerint ennek oka, hogy egy nap alatt 20 millió ondósejt termelődik a férfi heréjében, amely mennyiség a sorozatos próbálkozások miatt nem áll rendelkezésre folyamatosan. Minimum két napot ajánlott a következő aktus előtt várni, ezzel is megnövelhető az esélye a megtermékenyítésnek.

Érdemes családtervezési vizsgálatra elmennie minden gyermeket tervező párnak, ahol ondóvizsgálatra is sor kerül, így idejében kiderülhetnek a problémák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.