Csípőficamra a megoldás a terpesznadrág

A leggyakoribb genetikai rendellenesség a csípőficam. Dr. Czeizel Endre elmondta a Csak csajok műsorában, hogy Magyarországon a kislányok 1%-a születik csípőficammal.

A csípőficam az úgynevezett gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik, hazai előfordulási gyakorisága 1%-ra  tehető. A csípőficam lányoknál 6-szor gyakoribb, mint fiúknál. Az elváltozás pontos oka nem ismert.

„Régebben csípőficam kacsázó járással járt, torzult a medence, ferde lett a gerinc.” – kezdi Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus – „Tehát a testi hibának az egyik leggyakoribb oka volt.” A magyar egészségügynek azonban egy nagy sikere a csípőficamszűrés az újszülötteknél.

A veleszületett csípőficam családilag halmozottan észlelhető, örökletes tényezők, környezeti ártalmak egyaránt szerepet játszanak. Úgy mint, például a méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiség magzatvíz, méhen belüli kényszertartás.

„Lányokban azért sokkal gyakoribb a csípőficam, mert termelnek egy olyan hormont – a relaxint – amitől sokkal lazábbak.” – magyarázza Czeizel doktor. Erre főként a szülés miatt van szükség.

A csípőficam kezelésének eredményei annál megfelelőbbek, minél korábban ismerjük fel az elváltozást és kezdjük meg a terápiát. Ennek érdekében a jelenlegi hazai gyakorlat szerint 3-4 naposan, 3-4 hetes, valamint 3-4 hónapos korban végzik el a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálatát.

Mi kelti fel a gyanút?

Az egyik legegyszerűbben észlelhető másság, hogy a combom, a lágyékhajlatban, a farpofákon a térdhajlatban a redők hosszúsága, elhelyezkedése nem egyforma a két alsó végtagon. A csípő fejlődési rendellenességére utal, ha az egyik, vagy esetleg mindkét alsó végtag fokozottan kifordult helyzetben van. Továbbá ha az egyik végtag rövidebbnek tűnik, vagy ha pelenkázáskor nehézséget okoz a baba combjának kifeszítése.

A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal, speciális műfogások alkalmazásával lehetséges. A vizsgálatkor a csípő nehezebben hajlítható ki, súlyosabb esetben pedig a combcsont feje vizsgálat során „kiugrik” az ízületi vápából. Amennyiben az orvos ezt észleli, ortopédiai vizsgálat válik szükségessé.

A csípő ultrahangvizsgálata veszélytelen, ismételhető, objektív vizsgálati mód, meghatározható a combfej pontos helyzete, valamint a csípőízület fejlettsége. Az ultrahang-vizsgálati módszer mára már lényegesen kiszorította a csípőröntgent. Idősebb csecsemőkorban csípőficam gyanúja esetén ortopédiai javaslatra csípőízületi röntgen elvégzése szintén szükséges lehet. Az eljárás során a nemi szerveket ólomlemez segítségével védik a sugárzástól.

A megoldás a terpesznadrág

Ha a csípődiszplázia beigazolódik, akkor az orvos terpesznadrágot, illetve terpeszpelenkázást rendel el a csecsemőnek. Ez a nadrág a combcsont fejét úgy tudja rögzíteni a medencecsont vápájában, hogy a helytelen terhelések elkerülhetők legyenek, és az elégtelenül kialakult vápa lassan kifejlődhessen. Igazolt csípőficam esetén úgynevezett Pavlik-kengyel viselése szükséges. A szíjak beállítását ortopéd szakorvos végzi.

Manapság konzervatív terápia mellett általában sikeresen kezelhető a csípőficam is, ezért műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor. Bár Szandi kislánya Blanka nem született csípőficammal, felmerült a gyanú, hogy akár ki is alakulhat, ezért a kis Blankát Szandiéknak rendszeresen tornáztatni kellett.

Forrás: