Anti-antibiotikumok – a baktériumok ellenálló képessége nő

Az antibiotikumok hatásáról, a baktériumok ellenálló képességéről és ezek összefüggésről Dr. Kovács Atilla helyettes tisztiorvostól kapunk felvilágosítást.

Igaz a hír, hogy túlságosan sokszor szedünk antibiotikumot? – érdeklődött Csonka András  – Hiszen, ha valamilyen nyavajánk van, szeretnénk gyorsan túl lenni rajta, kigyógyulni, és erre a legegyszerűbb megoldás az antibiotikum.

Ó igen, a hír sajnos igaz. – válaszolta Dr. Kovács Atilla helyettes tisztiorvos – ennek okán egy európai szintű konferenciát is tartottunk, mint az EU soros elnökei. A konferencia a tagállamok országos tiszti főorvosainak, vezető ápolónőinek találkozója, ehhez a konferenciához csatlakozott egy antimikrobiális rezisztenciával (AMR) foglalkozó találkozó.

A konferencián az orvosok tapasztalatokat cseréltek a bakteriális fertőzésekkel kapcsolatban. A legfőbb gondunk is felvetődött, miszerint a baktériumok, mikróbák túlélik az antibiotikumok hatásait, semlegesednek, így a gyógyszerek nem használnak.

Mi a baktérium?

A baktériumok egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak, mi több minden élőlényben is. Az emberi testben tízszer annyi baktérium található, mint sejt. Ezek nagy része ártalmatlan, de akad néhány, ami fertőző megbetegedést vált ki. A fejlett országokban ezeknek a leküzdésére használják az antibiotikumokat.

A legutoljára felfedezett bakteriális enzim, ami Indiából származik, az eddigi legalattomosabb, hiszen pontosan azt az antibiotikumot „lövi ki” amit a legsúlyosabb fertőzések gyógyítására alkalmaztak az orvosok. Tehát a végső megoldásra tartogatott gyógyszer nem működik. Szerencsére ez a baktérium nem a tömegesen terjedő fajtához tartozik és általában kórházakban szokott előfordulni.

Tehát ez azt jelenti – foglalja össze Ördög Nóra – hogy azok, akik eddig is óvatosan bántak az antibiotikumokkal betegek maradnak, hiszen gyakorlatilag nincsen gyógyszer a bajukra. Régebben, a doktor úr is egyszerűen bakapott egy Maripent, ha fájt a torka és kész, de sajnos akkoriban az orvosok nem voltak teljesen tisztában az antibiotikumok hatásával.

A helyzetet csak fokozza, hogy minimum 10-15 év kell az kutatóknak, amíg elő tudnak állítani egy újabb antibiotikumot, a baktériumok ellenben nem várnak ennyit, és boldogan szaporodnak és mutálódnak. Az sem segít sokat a helyzeten, hogy azokat az állatokat is antibiotikumokkal tömik, amiket mi később megeszünk, így ez is erősen rombolja a védekezőképességünket. Az élelmiszerbiztonságnak fontos feladata ezek ellenőrzése.

Mi az antibiotikum?

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek a szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják, ebből következik, hogy csak akkor kell alkalmazni, ha a betegségünk valamilyen bakteriális fertőzés következménye.

Elsősorban az orvosok írják fel az antibiotikumokat, tehát egyfajta paradigmaváltásra is szükség lenne. A felvetéssel Kovács doktor úr is egyet ért, de hangsúlyozza, hogy sokkal óvatosabban kell használni ezeket a gyógyszereket. Továbbá nagyon fontos lenne elkerülni a rezisztenciát, mert a bizonyos baktériumok véráramba való bekerülése a páciensek 35%-nak a halálát okozza.

A legjobb megoldás az antibiotikumok helyes használatra, ha a speciális adagolást választjuk az a jó megoldás, vagyis célzottan írják fel az orvosok az antibiotikumot egy bizonyos betegségre. Ahhoz viszont, hogy meg lehessen állapítani, hogy milyen baktériumról van szó, komoly laboratóriumi háttér kell.

Néhány jó hír, hogy az EU konferencián szó esett a védőoltások magyarországi rendszeréről, ami mint a kiderült egész Európában követendő példának számít. Erőteljesen védve vagyunk a betegségek ellen, mivel a magyar oltási rendszerben nagyon odafigyelnek az orvosok mindenfajta betegségre. Az is egyedinek számít, hogy ilyen kiterjedt védőnő rendszerünk van.

Mi a rezisztencia?

A rezisztencia azt jelenti, hogy a baktériumok, vírusok és gombák ellenállóvá válnak a fertőzések kezelésére használt gyógyszerekkel szemben. Jelen esetben ez azt jelent, hogy a rezisztenciát az antibiotikumok használata okozza. Rendkívül fontos tehát, hogy vírusos fertőzések, köztük az influenza, a megfázás vagy a hörghurut esetén, kerüljük a szükségtelen antibiotikum-felhasználást.

Forrás: