Amit "ma-szturbálhatsz", ne halaszd holnapra! – De vajon gyermekkorban sem?

Dr. Sebestyén Tamás pszichológus a gyermekkori önkielégítésről beszélt a Reggeli műsorában.

A Reggeli meghívott vendége, Soma szerint teljesen természetes, egészséges dolog a maszturbálás!”. Ezzel a nézettel Dr. Sebestyén Tamás, pszichológus is egyetért, aki a elmondta, hogy a társadalom még mindig berögzült tabuként kezeli a szexualitás témakörét. A gyermekkori maszturbálás, a test felfedezése szokványos dolog. Erről megannyi szakirodalom látott napvilágot, melyek mind a női, mind a férfi önkielégítés rejtelmeiről értekeznek.

A férfiaknál természetesebb, hiszen ők az örömszerzési tárgyat nap mint nap megérintik, látják, más természetes funkciók (vizelet ürítés) elvégzése során. A női maszturbációt jobban elítélik, mivel a hölgyeknél a kéztiltás a „Ne nyúlj oda!” és az „Azt nem illik megfogni!” szerepe is jobban érvényesül.

 

 

Gyermekkorban a test felfedezése hozzájárul a gyermek egészséges fejlődéséhez. A gyermeknek szüksége van érvekre, illetve magyarázatokra. A szakértő véleménye szerint amennyiben a gyermek már elég érett a szexuális felvilágosításra – 4-5 éves kortól – , abban az esetben nem érdemes virágnyelven, ködösítve beszélni vele a tabu témákról. A gyermek azért kérdezi szüleit, hogy valóban a számára ismeretlen terepek működéséről és funkciójáról tudomást szerezzen. A televízióban egy szerelmes jelenet egyszerűen megmagyarázható, azonnali elkapcsolás helyett érdemes a konkrét, egyenes magyarázatokra szorítkoznia a szülőnek. Ha a szülő helyén kezeli a szexualitás témakörét, úgy a felvilágosító beszélgetés a gyermekének sem fog rossz emlékeket, görcsös helyzeteket okozni. A szülő hozzáállásán múlik, hogy a gyermek a későbbiekben hogyan viszonyul az efféle szexualitáshoz.

Amennyiben a gyermek a játék helyett használja teste rejtett zugainak felfedezését, akár szeretethiányát próbálja ezzel pótolni, abban az esetben érdemes szakértő segítségét kérni. Egy rosszul kezelt helyzet komoly felnőttkori problémákat okozhat.

Forrás: