A stressz az oka a vitiligonak?

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy valóban okozhat-e stresszt a vitiligonak nevezett bőrelváltozás

A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. (wikipédia – a szerk.)

A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek. A bőr festékhiányával járó betegség, nem fertőző. Magyarul pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük, német nyelvterületen „fehérfolt-betegség” néven is ismert (wikipédia – a szerk.)

Akár stressz is lehet az oka

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász szerint a vitiligo akár stressz hatására is kialakulhat, de pontos okát nem ismerjük. Az éles szélű fehér foltok egyébként semmilyen panaszt nem okoznak a betegnek. Nagyon sok gyermek érintett, de általában fiatal felnőtt korban jellemző a kialakulása.

Mi okozza?

A hátterében genetikai okokat, környezeti tényezőket is felfedezhetünk. Előfordul, hogy napégést, bőrsérülést követően jelentkezik az elváltozás, magyarázza a szakértő. Olyan esetről is tudunk, amikor valakin egy válás, haláleset kapcsán jelentkezett a vitiligo.

A legújabb feltételezések szerint talán egy autoimmun betegségről van szó, tehát a szervezetünk saját maga károsítja a pigmentsejtjeinket. A vitiligo lehet más betegség – például pajzsmirigyprobléma, vérszegénység, mellékvese elégtelenség – társbetegsége is. Tehát érdemes ezekre a betegségekre szűrni.

Fontos a védelem!

A fehér foltok nagyon érzékenyek a fényre, így fontos a nap elleni védelem, magyarázza Kriston doktornő. Azért nagyon fontos a védelem, mert az érintett terület könnyen leéghet, fokozottan hajlamos a bőrdaganatokra is.

Lehetséges a foltok eltakarása?

Az elváltozás maga jelentős pszichés problémát eredményezhet. Ezért alkalmazhatóak olyan úgynevezett kamuflázs (álcázó, eltakaró) kozmetikumok, amik használatával kiegyenlíthetők a színkülönbségek. Létezik egy különös megoldás is az úgynevezett depigmentáció, ami lényegében annyit jelent, hogy az épp bőrnek csökkentik a pigment tartamát, vagyis a bőrszín megközelítőleg olyan lesz, mint a vitilogo folt. Az eljárás hazánkban nem alkalmazható.

Forrás: