A nőtlenség oka a genetika?

C. Molnár Emma pszichológus, párkapcsolati terapeuta arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen lelki okai lehetnek annak, ha a férfi nem akar házasodni. Lehetnek genetikai okai a házasságellenességnek?

C. Molnár Emma pszichológus nem gondolja, hogy bármilyen gén, kromoszóma lenne a felelős egy olyan gyakorlatért – nevezetesen a házasulási kedv drasztikus csökkenéséért – amit a napjaink életformája, a mai ember gondolkodásmódja hoz magával. Sokkal valószínűbb, hogy a külső nyomás hatására „változik meg a genetika”.

Az a fajta komoly elköteleződés, amit házasságnak hívunk, egyre nehezebben megy, mind a férfiaknak, mind a nőknek. Az sem segít sokat a helyzeten, hogy a szakemberek szerinte megjelent az úgynevezett Y generáció. Erre a generációra jellemző a szabadság szeretete, annak keresése, a szabadidő tartalmas eltöltése, az önállóság fenntartása.

C. Molnár Emma szerint valószínűleg a probléma gyökere egészen az 50-es évekig vezethető vissza, amikor egy úgynevezett apátlan generáció nőtt fel. Ennek okai, hogy a férfiak gyakran életüket vesztették a háborúban, távol dolgoztak a családjuktól, vagy a nők inkább a válást választották.

Később a 70-es, 80-as években az anyasági pótlékok megjelenésével, az elvált, de dolgozó nők hadával újból átalakult a nemzedékek felfogása. Tehát először az apai modell, később a klasszikus anyai modell változott meg és ez még jobban elmélyítettet a nemek és generációk közötti ellentéteket.

Forrás: