A kullancsok által terjesztett lyme-kór

Dr. Borcsiczky Dóra háziorvos a kullancsveszélyről és a kullancsok által terjesztett lyme-kórról beszélt a Csak csajok műsorában.

Májustól kezdődően a kullancs okozta fertőzések is megnövekedhetnek. A kullancscsípések kb. 80%-a esik a májustól szeptemberig tartó időszakra. A kullancscsípések gyakrabban érhetnek minket laza, lenge ruházatban.

A kullancs alapvetően az aljnövényzetben él, mivel nem szereti a meleget, a nedves területet keresi. Főként aljnövényzetből, alulról támad. Minél enyhébb, csapadékosabb telet tudhatunk magunk mögött, annál nagyobb kullancsinvázióra lehet számítani. Az éhes kullancs mindig fölfelé mászik, a fűszál hegyére vagy a kisebb bokrok tetejére, ahonnan már a kistestű rágcsálókra is ráakaszkodhat. Még a kifejlett kullancs sem mászik 1,5-2 méternél magasabbra, ezért a közhiedelemmel ellentétben nem igaz az, hogy a fákról kell várnunk a potyogó veszélyt.

A kullancs két igen jellemző betegséget terjeszt. Az egyik a kullancs enkefalitisz (kullancs okozta agyvelőgyulladás), mely ellen oltással védekezhetünk. A másik betegség a lyme-kór (lyme borreliosis), mely beteg állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. A lyme-kór jóval gyakoribb. mint az kullancs enkefalitisz és mivel nem védekezhetünk ellene, ezért jóval veszélyesebb is lehet.

A lyme-kór kimutatását könnyíti, hogy fel tudjuk-e idézni kullancscsípéseink számát. Egyes becslések szerint csupán minden második kullancscsípésre emlékszünk. Ha a betegséget a felismerés hiányában nem kezelik, az akár maradandó következményekkel is járhat.

A tünetek három szakaszban jelentkeznek. Az lyme-kór első szakaszban (amely a kórokozók vándorlásától számítható) ezek a tünetek utalhatnak fertőzöttségre: fáradtságérzet, hidegrázás,  láz, fejfájás, tarkómerevség, izom- és ízületi fájdalmak, vándorfoltok.

A lyme-kór második szakaszának jellemző tünetei: fejfájás, tarkómerevség, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, az egyik arcfél ideiglenes bénulása

A lyme-kór harmadik szakaszának jellemzői tünetei, az eddig felsoroltak mellett: idegrendszeri zavarok, súlyos és maradandó ízületi gyulladások.

Forrás: