A férfi másképp diétázzon?

Dr. Tóth Tamás obezitológus ezúttal is a fogyókúráról beszélt. Most azonban az erősebbik nem, vagyis a férfiak szemszögéből vizsgáltuk meg a témát a Csak csajok műsorában.

Mivel a férfiak anyagcseréje más, mint a nőké, és más testtájakon gyűlnek fel a plusz kilók, más diétát kell alkalmazniuk. Dr. Tóth Tamás obezitológus is felhívta a figyelmünket arra, hogy a férfiak veszélyeztetettebbek, hiszen inkább hasra híznak. Sőt létezik egy viszonyszám is, ami így hangzik: „Ha valakinek a haskörfogata nőként nagyobb, mint 80 centiméter, férfiként nagyobb, mint 94 centiméter annak igen nagy esélye van szív és érrendszeri betegségekre.” – kezdi Tóth doktor.

Társadalmi elvárások

Alegtöbb nő képes sanyargatni a testét, azért hogy elérje az áhított alakot. Így számukra nem jelent gondot bizonyos ételek, esetleg ételcsoportok mellőzése, a léböjtkúra, vagy az egy féle étel fogyasztása napokig. Ezzel szemben a férfiak nem hajlandóak belemenni ilyen megoldásokba. Számukra a tömeg és izom növelése, illetve a zsír csökkentése kerül középpontba.

Emellett egyfajta társadalmi elvárásnak is meg kell felelni. Egy nőtől inkább elvárják, hogy csinos, vékony legyen, míg egy férfire furcsa szemmel néznek, ha egy baráti összejövetelen például sör helyett ásványvizet iszik.

A pasik hasra gyúrnak!

Az elhízottak férfiak nagy része úgynevezett alma típusú elhízásban szenved, vagyis a test felső részére, főleg hasra híznak. Ez azért is veszélyesebb, mert a felesleges zsírréteg nagyobb része ilyenkor nem a bőr alatt, hanem a belső szervek környékén található meg. Nagyobb az esélye a szívbetegségeknek, cukorbetegségnek, a magas koleszterinszint kialakulásának, magas vérnyomás létrejöttének.

A pasidiéta előnyei

Kellemetlen hír a hölgyeknek, hogy a férfiak a hormonális különbségek miatt sokkal gyorsabban fogynak. A felmérések azonban azt mutatják, ha egy férfi rászánja magát a diétára, sokkal elszántabban követi a szabályokat, mint a gyengébbik nem. Ajánlott magas fehérje- és energiatartalmú ételeket fogyasztani, vagyis nem zsíros húsokat, tejtermékeket. Az egyszerű, de laktató ételek az előnyösebbek.

Ha a párok együtt fogyókúráznak, akkor 70%-kal sikeresebb mindkettőjük fogyókúrája. Arra azonban figyelni kell, hogy egy férfinak, fogyókúra mellett is nagyobb mennyiségű kalória bevitelre van szüksége, mint egy nőnek.

És a kalóriákról

A szakértő szerint az egészséges menetű fogyáshoz napi 500-1000 kalóriával kell kevesebbet fogyasztani az addiginál. Ha gyorsabban szeretnénk fogyni, értelem szerűen nagyobb mértékben kell csökkenteni a kalória bevitelt, de nem érdemes az említett 1000 kalóriát átlépni.

Forrás: