Őssejtekből komplex szöveteket állítottak elő

A közelmúltban a kutatók sikerrel mutatták ki, hogy őssejtekből hasnyálmirigysejtek illetve a bél sejtjeiből álló komplex szövetek hozhatók létre.

Egyik kísérletükben éretlen heresejteket alakítottak át hasnyálmirigyszövetté. Egy másikban embrionális őssejtekből a bél különféle sejtjeiből álló komplex szövetet képeztek. A Washington-i Georgetown Egyetem kutatói olyan őssejtekkel dolgoztak, amelyekből normál esetben ondósejtek képződnek.

Ezzel szemben Ian Gallicano és munkatársai olyan környezetbe helyezték ezeket az őssejteket, hogy belőlük inzulintermelő hasnyálmirigysejtek képződtek. Amikor ezeket a sejteket cukorbeteg egerekbe helyezték, azok inzulint kezdtek termelni ahhoz hasonlóan, ahogy egészségesekben a hasnyálmirigy béta-sejtjei működnek.14900Ez utóbbi sejteket pusztítja el a szervezet az I. típusú (inzulinfügő) cukorbetegségben. Napjainkban a betegség kezelésének egyetlen módja az élethosszig adagolt inzulin. Gallicano szerint nemcsak férfiak számára jelenthet megoldást az új módszer, nőkben a heresejtek megfelelője, a petesejt lehet a forrása az őssejteknek.

Ezzel egy időben James Wells és kollégái Ohio-ban, a Cincinnati Gyermekkórházban néhány napos embrióból származó illetve genetikailag őssejtté alakított normál sejteket használtak fel kísérleteikhez. A Nature-ben megjelent cikkük szerint az őssejtekből úgynevezett organoidokat képeztek.

Ezek olyan szövettenyészetek, melyek a bélfal különböző sejtféleségeiből álló rétegekből (pl. izom) épülnek fel. Felhasználási területük sokrétű lehet, segítségükkel például olyan betegségek vizsgálhatók, mint a bélsejtek pusztulásával járó vastagbélgyulladás vagy a rövid bél szindróma. A jövőben akár ezek gyógyítására is felhasználhatók lehetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.