Vizitelés a börtönökben!

A fogvatartottak körében az étrenddel, a fizikai aktivitással és az elhízással kapcsolatban végzett kutatásukban az Oxfordi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a férfi elítéltek az esetek többségében kisebb valószínűséggel válnak elhízottá, mint az általános népesség férfitagjai.

A Lancet szaklap múlt hét csütörtöki számában megjelent eredmények szélesebb körű egészségügyi egyenlőtlenségeket tükröznek az előnyös és a hátrányos helyzetű emberek között. A szerzők megemlítik, hogy 2008-ban a világszerte bekövetkezett 57 millió halálozás közül 26 milliót okoztak olyan nem fertőző betegségek, mint például a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a légzőszervi megbetegedések. Ezek gyakran a legsérülékenyebb populációkat, köztük az elítélteket sújtják a leginkább.

„A világszerte számon tartott 9,8 millió fogvatartott közül sokan a legszegényebb, perifériára szorult társadalmi rétegekből származnak, ezért nagy eséllyel a nem fertőzés útján terjedő betegségek megnövekedett kockázatának vannak kitéve” – írják a szerzők.

Az egyetem kutatói 31 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek összesen több mint 60 ezer elítéltet vizsgáltak Ausztráliában, Bangladesben, Kamerunban, Kelet-Afrikában, Elefántcsontparton, Németországban, Japánban, Nigériában, Pakisztánban, Romániában, Oroszországban, Tajvanon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Nyugat-Afrikában. Annak ellenére, hogy nehéz volt egységes adatbázist létrehozni, bizonyos irányvonalak megjelentek.

dieta13

Kimutatták például, hogy a női elítéltek azért válnak nagyobb valószínűséggel elhízottá, mint az általános népesség nő tagjai, mert étrendjük túl sok kalóriát tartalmaz. A bizonyítékok alapján úgy tűnik – állítják a szakértők – hogy a női fogvatartottaknak olyan étrendet adnak, amelyet férfiaknak terveztek. Ez is azt a nézetet támasztja alá, hogy a börtönöket férfiak tervezték férfiaknak, ezért alig veszik tekintetbe a nők érdekeit, akik a világ börtöneiben lévő elítéltek populációjának elenyésző kisebbségét teszik ki.

A tanulmány szerzői beavatkozásra szólítják fel a közegészségügyi hatóságokat, mert szerintük minden börtön felelőssége, hogy az egészséges, megfelelő energiatartalmú és alacsony nátriumszintet tartalmazó étrend elérhetőségét, valamint az elegendő testmozgást biztosítsa az elítéltek számára.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.