Újságírók életmódja – Egészségesebben élnének, ha maradna rá elég idejük

A testmozgás hiánya és a nem megfelelő táplálkozás mellett a lelki tényezőknek is fontos szerepük van abban, hogy az újságírók életmódja jelentősen megváltozzon.

Ne csak a mások tájékoztatása során kommunikáljanak az egészségről, hanem a maguk mindennapi tevékenységeivel is mutassanak példát – hangzott el a magyar újságírók negyedik Életmód Napja alkalmával rendezett konferencián, a budapesti Sajtóházban.

Bár napjainkban közvetlen életveszély nem fenyeget magyart újságírót saját hazájában a napi munkavégzése során, egyre többen vannak a világon, akik áldozataivá válnak a háborús cselekményeknek. Vannak közeli frontvonalak Magyarországhoz, hiszen Ukrajnában az elmúlt évben több újságíró vesztette életét és sebesült meg hivatásának gyakorlása közben, mint Európa békésebb felén az elmúlt harminc évben összesen.

Magyarországon minden második ember halálát valamilyen szív-, és érrendszeri megbetegedés okozza, minden negyedik ember pedig daganatos betegségnek esik áldozatul. Világviszonylatban nálunk a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében. Alapvetően fontos a magyar társadalom egészségtudatosságának a növelése és a proaktív megelőzés, a rendelkezésre álló szűrővizsgálatokon való részvétel lehetőségének a jelenleginél jóval nagyobb számú igénybe vétele.

munka

Az egészségtudatosságra nevelés egyre jelentősebb, mindenkit meg kell ismertetni az életformából adódó veszélyekkel és kockázatokkal. Ez a felelőssége és feladata az újságíróknak, akik mindennapi munkájuk során milliókhoz szólnak – egészségről és életmódról is.

Az idei rendezvény fővédnöke, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete történelmi párhuzamot vont a hagyományosan pozitív magyar-lengyel barátság alapján az újságírók egészsége és az egészséges társdalom közé.

Tóth Károly, a Magyar Újságírók Szövetségének az elnöke a mentális egészség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy egyre több a kialvatlan, különböző alvászavarral és alvásbetegségtől szenvedő tollforgató, akiknek a napi munkavégzését is befolyásolja az éjszakai nyugodt pihenés hiánya.

Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa, egyetemi tanár a legújabb kutatási eredményekről szólt. Dr. Mák Ibolya a MÚOSZ főorvosa és G. Németh György, az újságírók magán orvosi háttér intézményének, a Benyovszky Orvosi Központnak az igazgatója napi tapasztalataik alapján a foglalkozás-egészségügy szerepéről szóltak az orvosi ellátási keretek bővítését hangsúlyozva.

Dankovics Gergely programigazgató, az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke a Népegészségügyi Prevenció – Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 tapasztalatairól számolt be, Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC -és Pulmonológiai Intézet igazgató-főorvosa a személyre szabott gyógyításról tartott előadást. Dr. Sebestény Andor, a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet professzora, tudományos kutatója a legújabb rákkutatási eredményekről számolt be.

alvas1

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták Dr. Gerlinger Imre egyetemi tanárnak, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatójának, valamint Lőrincz János pszichológusnak, az Ökonet-Európa Kft. (Biocom) igazgatójának, Dr. Horváth István professzornak, a Magyar Tudományos Akadémia, a New York-i Tudományos Akadémia doktorának prezentációit. Kiss Erzsébet újságíró-testnevelő tanár a szemtorna témakörében tartott előadást. Fő támogató volt a Generali Biztonságért Alapítvány.

A rendezvényt a Magyar Újságírók országos Szövetsége Életmód Szakosztálya szervezte, dr. Szalontay Éva vezetésével. Sor került az egészséges életmód témájában készült újságírói teljesítmények értékelésére, a legjobbakat Életmód Díjjal ismerték el. A rendezvény moderátora Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke volt.

muosz_muk_msusz_logo

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.