TUDOMÁNYOS INTERJÚ SOROZAT – 4. rész

A pajzsmirigy működésének hazai specialistája, az Akadémiai Kiadó és az Orvosi Hetilap Markusovzsky-díjjal kitüntetettje, Dr. Balázs Csaba professzor válaszol a napidoktor.hu kérdéseire.

Dr. Balázs Csaba professzor: A kezelés szerencsére nem a műtét, hanem a megfelelő, egyénre szabott immun-moduláns gyógyszeres kezelés, esetleg pajzsmirigy hormonpótlás (egyéni mérlegelés alapján). „Ne a laboratóriumi értékeket kezeljük, hanem a  beteget”!.

A Basedow kór a pajzsmirigy autoimmun eredetű betegség, amelynek kialakulásában egy  másik antitest: a TSH receptor elleni stimuláló antitest játszik szerepet.  Szintén örökletes betegség, amelyre kezdetben a pajzsmirigy jelentős túlműködése, strúma és az esetek 5-10 %-ban gyulladásos szembetegségek jellemzőek. A betegségre jellemző klinikai jelek, panaszok, strúma, a TSH-receptor elleni antitest pozitivitása alapján a diagnózis megállapítható.

Napjainkban ez a betegség már gyógyítható. Hangsúlyozni kell, hogy az alkalmazott gyógyszeres, a pajzsmirigy működését gátló szerek (Metothyrin, Propycil) viszonylag hamar (4-6 hét alatt) képesek normalizálni  a túlműködést, de az immunológiai folyamat gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe (minimum 1 évet!). Ezért nem elegendő a hormonok szintjének mérés, az immunológiai folyamatok követése is szükséges. A kezelésre nem reagáló esetekben a pajzsmirigy műtéte és izotóp kezelése is indokolt lehet. Fontos tudni, hogy az izotópkezelés fokozhatja  a szemtünetek kialakulásának kockázatát!

napidoktor.hu kérdése: A pajzsmirigy autoimmun betegségei milyen betegségekkel társulhatnak?

Dr. Balázs Csaba professzor válasza: Az autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségek (ha kiderül ennek fennállása!), gyakran társulnak más kórképpel.  Ezek felhívják a kezelő orvos figyelmét arra, hogy a pajzsmirigybetegség mellett más autoimmun kórkép is jelen lehet. Az egyik, gyakori betegség, a mellékvese gyulladása. Ezt e betegséget Addison kórnak hívja a szakirodalom és előfordulhat önmagában, de a leggyakrabban más betegséghez társul. A csökkent hormontermelése életveszélyes krízist eredményezhet, miként ez az ifjú beteggel is történt.

torok

Hasonló betegségben több államférfi (fenti képen J.F. Kennedy) és közismert színész is szenvedett, ill. szenved. Az ún. „kubai válság idején” Kennedy betegsége, amelyet akkor még kevésbé jól tudtak kezelni – majdnem az egész világot háborús válságba sodorta.  Kennedy Addison kórját és pajzsmirigy autoimmun gyulladását 1947-ben diagnosztizálták és 36 alkalommal kezelték kórházban.

A kórtörténete alapján Kennedy már ezt megelőzően is szenvedett tünetei alapján ebben a betegségben és az orvosok azt véleményezték, hogy 1 éven belül meghal ebben a betegségben. Végül is – miként azt tudjuk – merénylet áldozata lett 1963-ban.  Nagyon fontos kitérnem arra, hogy a csökkent mellékvese működés már korábban is fennállhatott, azonban a tiroxin kezelés elkezdése hirtelen váltotta ki a kritikus állapotot. Ezért is lényeges, hogy ne az a séma (protokoll!) működjön, azaz „emelkedett TSH, tehát automatikusan pajzsmirigyhormon kezelés szükséges”, anélkül, hogy a kiváltó okokat és a kísérő betegségeket megvizsgálnák, ill. szükség szerint kezelnénk.

A pajzsmirigy kezelése előtt mindig legyen kérdés az, hogy:

Van-e  mellékvese betegsége, Addison kórja?

Van-e más immun eredetű endokrin betegsége (pl. inzulinnal kezelt cukorbetegség, mellékpajzsmirigy gyulladás?)

Van-e más autoimmun eredetű betegsége:

Meddőség, menzesz zavarok?

– Csökkent libidó

– Gyomor-bélgyulladás, nyelvgyulladás?

Hajhullás?

– Vészes vérszegénység („anaemia perniciosa”)?

– Ízületi gyulladás?

– Hüvelygyulladás?

Vitiligo (bőrfestékhiány)?

– Van-e ismeretlen eredetű alacsony vérnyomás?

– Van-e fokozott hajlam fertőzésekre?

– Van-e idegrendszeri autoimmun betegsége („myastenia gravis, sclerosis multiplex”)?

– Van-e szívizomgyulladása?

osztrogen

Sokszor kérdezik tőlem, hogy társulhatnak-e egymással a fenti kórképek. A válaszom tehát egyértelmű: igen!  Ezért az egyik tünet vagy betegség felismerése után az okok keresése mellett arra is gondolni kell, hogy más, társuló betegség van-e, esetleg lappangó formában. Tudom, hogy ez a mechanikussá, „ún. protokollokká” alakult orvoslásban gyakran „elsikkad”, pedig erre gondolni valóban nem pénzkérdés!

napidoktor.hu kérdése: A szakmai elismerése kapcsán mit üzen a betegeknek, és milyen fontos gondolatot osztana meg szívesen a kollégáival?

Dr. Balázs Csaba professzor válasza: A betegek számára a fő üzenet az, hogy az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek már jól kezelhetők, ill. gyógyíthatók. Amennyiben a családban pajzsmirigy eredetű betegség előfordult, ill. a fentebb említett autoimmun eredetű betegségek közül egy, akkor forduljanak orvosukhoz, aki mind az immunológiában, mind az endokrinológiában jártas. A kollégák számára a fő üzenetem az, hogya legkorszerűbb ismeretek birtokában sem hagyható el az anamnézis, a fizikális vizsgálat és a gondos után követés.

„ A természet nem Isten, a feltevés nem tény és az ember nem gép „(Diderot).

A sorozat előző részei a napidoktor.hu korábbi számaiban olvashatóak.

Forrás: