Taxisofőrből múmia!

Egy nemrég elhunyt devoni taxisofőr testét 3000 éves módszerek segítségével mumifikálták egy kutatás kedvéért.

Alan Billis januárban, 61 évesen hunyt el tüdőrák következtében. Mr. Billis a Channel 4 hírműsorában hallott először a múmia-projektről és úgy döntött, testét halála után a kutatóknak adományozza.

"Én vagyok az egyetlen nő a világon, akinek a férje egy múmia" – nyilatkozta a nemrég megözvegyült Jan, a férfi felesége.

Dr. Stephen Buckley (York Egyetem) és Dr. Jo Fletcher archeológus modern felszerelés segítségével azonosították az ókori Egyiptomban mumifikálásra használt anyagokat: a méhviaszt, a különböző olajokat és a gyantát.

Mr. Billis holttestét több mint egy hónapig sófürdőben tartották, majd olajokkal kenték be. A testet ezek után vászonba tekerték és három hónapig szárították. Mr Billis halála előtt elmondta, főleg az unokái miatt döntött úgy, hogy belevág a múmia-projektbe.

f15hkf9v10

"Talán így majd jobban emlékeznek rám. Az iskolában így mondhatják a barátaiknak, hogy a nagyapjuk egy fáraó volt. Ez az én örökségem" – nyilatkozta.

Mrs. Billis szinte meg sem lepődött férje döntésén: "Egyszerűen csak közölte, hogy a halála után múmia lesz belőle. Arra gondoltam, ‘na tessék, már megint’. Mindig is ilyen volt, vonzották az őrült dolgok."

Mr. Billis testét a Sheffield Egészségügyi Központban helyezték el az év végéig, a mumifikációs és bomlási folyamatok tanulmányozásának céljából.

A tudósok remélik, hogy az eredmények segíthetnek kifejleszteni egy, a formaldehides tartósítás alternatívájául szolgáló konzerválási eljárást.

Forrás: