Szakad a hó!

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte Csonka Tamás, a szolgálat munkatársa szerdán az MTI érdeklődésére.

A meteorológus elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el. Jelenleg több helyen havazik és hófúvás is előfordul; az északkeleti területeken 4-5 centiméternyi hó eshet, míg az Északi-középhegység magasan fekvő területein és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 centiméternyi hó is hullhat.

A megerősödő délnyugati, nyugati szél több helyen eredményezhet hófúvást; északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 60-70 kilométerest.

Szerda késő estétől a szél északnyugatira fordul és a Dunántúlon, illetve a középső megyékben viharossá fokozódik, sebessége az óránkénti 65-100 kilométerest is elérheti, míg a Bakony és Balaton térségében az óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökés sem zárható ki – mondta a szakember.

Azokon a területeken – a leginkább Tolna és Bács-Kiskun megyében -, ahol a meglévő nem olvad el, hótorlaszok is kialakulhatnak.
A meteorológus hangsúlyozta: az ország túlnyomó részén jelenleg fagypont alatt van a hőmérséklet, de az csütörtökön a melegfront hatására szinte minden megyében fagypont fölé emelkedik, olvadás kezdődik, így a hófúvás veszélye is csökken majd.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatos készenlétben van.

havazas9

A Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett állt össze a jég mintegy 17 kilométer hosszan. A budapesti szakaszon a folyó nyolcvan százalékát jég borítja, amely folyamatosan "vonul le". A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, de a helyzet nem igényel beavatkozást.

Az OVF kitért arra: a két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy, amely múlt szombaton, illetve vasárnap kezdte meg munkáját a szerb-horvát közös Duna-szakaszon.
Budapesten is intenzíven havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon; a BKV fődiszpécsere már kért szórást néhány autóbuszvonal hegyi szakaszára.

A közterület-fenntartó közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a téli időjárás miatt hómunkásokat vesznek fel délutáni, valamint éjszakai munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címe megtalálható a társaság honlapján (www.fkf.hu). A délutános műszakban a nyolcórás munkáért nettó 3.550 forintot, az éjszakai műszakban pedig 3.750 forintot fizetnek.

Forrás: