Speciális nyomásérzékelős zokni a cukorbetegeknek

Egy okostelefonos alkalmazással összekötött, mosható zokni izraeli fejlesztői szerint segíthet a cukorbetegeknek elkerülni a lábamputációt.

A több tucat nyomásérzékelővel ellátott ruhadarab észleli a lábfekélyek kialakulásához vezető első jeleket, úgymint deformációkat, vérkeringési problémákat és túlzott nyomást, majd az adatokat egyenesen a beteg okostelefonjára küldi. Az úgynevezett diabéteszes neuropátia – a cukorbetegség kiváltotta idegkárosodás – következményeként keletkező lábfekélyeket rendszerint csak előrehaladottabb állapotukban észlelik.

A cukorbetegeknek általában rendszeres ellenőrzéseken kell átesniük a fokozott nyomásnak kitett területek és a fekélyesedés monitorozására.

A Héber Egyetem kutatói kifejlesztette zokni elektromos jelzésekként érzékeli az anatómiai deformációk, a kényelmetlen cipők vagy a helytelen testtartás miatt kialakuló változásokat a nyomásviszonyokban, majd azokat egy okostelefonos alkalmazásnak továbbítja, ami pedig értesíti a beteget a kockázatról.

A csapat úgy hiszi, a mosógépben mosható zoknival olyan eszközt adnak a betegek kezébe, amellyel jelentősen csökkenthetőek az egészségügyi költségek.

A lábfekélyek világszerte mintegy 130 millió embert sújtanak, a lábamputációk egyik vezető okai.

Forrás: Hirado