Saját vére szabadíthatja meg a pokoli fájdalmaktól

Külföldön már rutineljárásnak számít a PRP-kezelés, amely során a betegek végleg megszabadulhatnak régóta fennálló, erős fájdalmaiktól. A módszer lényege, hogy a pácienst járóbeteg-ellátás során a saját, lecentrifugázott vérével gyógyítják meg. A sajátvér-, vagy PRP-kezelést Magyarországon elsők között Dr. Börzsei-Knoll Veronika alkalmazta, és neki köszönhetően az elmúlt tíz évben majdnem 200 beteg szabadult meg a kínoktól.

Teniszkönyök, Achilles-ín-, illetve talpi kötőszöveti gyulladás, ízületi betegségek, porckopások és csonthártya irritáción alapuló sarok, vagy talpfájdalom esetében hosszan tartó, fájdalmas időszakról beszélünk. Bármelyiktől is szenvedjen, a páciens mindent megtenne azért, hogy ismét kínoktól mentesen élhesse az életét. Van azonban egy olyan eljárás, a PRP, vagy sajátvér-terápia, amelyet külföldön már rutinszerűen alkalmaznak az orvosok. Hazánkban azonban csak tíz éve alkalmazzák a fenti panaszok kezelése esetén, és kizárólag magán egészségügyi intézetekben, mivel az OEP nem támogatja. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa idehaza elsők között alkalmazta a módszert, és majdnem kétszázan köszönhetik neki a gyógyulást.

„A PRP injekciós kezelés során a beteg saját véréből levett és lecentrifugázott vérplazmát fecskendezzük vissza a sérült, beteg testrészbe. Ez a normál vérhez képest hatszor, de akár nyolcszor dúsabb trombocitákban, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan anyagokat, úgynevezett citokineket, amelyek serkentik a csont és a lágy szövetek gyógyulását, meggyorsítva ezzel a beteg állapotának javulását” – avatott be a részletekbe Dr. Börzsei-Knoll Veronika.

fájdalom

A teljesen kockázatmentes, a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő eljárást járóbeteg-ellátás során végzik el kb. fél óra alatt. Bár Magyarországon több különböző cég kínál PRP-kezelést, az a jó és hatékony, amely egyetlen alkalommal kifejti a hatását. A szakember elmondta, a beavatkozás során nagyjából 50 ml vért vesznek le a pácienstől, kb. annyit, amennyit egy átlagos vérvételkor szoktak, majd egy centrifugába teszik. A negyedórás centrifugálás során a vér alkotóelemeire bomlik.

A folyamat egy zárt rendszerben történik, tehát semmilyen idegen anyag nem kerülhet bele, így fertőzésveszély sem áll fenn. Végül a gyulladt területre befecskendezik a vérlemezkéket, amelyek növekedési faktorokat termelnek. Ennek hatására egészséges sejtek képződnek a sérültek helyett. A gyógyulási időszak első három napjában jegelni kell az adott testrészt, tíz napig nem érheti terhelés, és szükséges a gyógytorna is. Nagyjából egy hónap múlva azonban teljesen megszűnik az addig szinte már természetessé vált fájdalom. A British Journal of Sports Medicine tavalyi tanulmánya szerint a PRP-kezelésben részesülők 85 százalékának megszűnt a betegsége, és a későbbiekben sem tért vissza.

Forrás: