Rosszabb az életük a bevándorlóknak, mint a bennszülötteknek?

Az Európai Unió 15 országára kiterjedő felmérés szerint a bevándorlók, függetlenül attól, hogy milyen régóta élnek választott hazájukban, negatívabban értékelik élethelyzetüket, mint azok, akik helyben születtek.

A Gallup által készített felmérés során 6,6 pontosra értékelték élethelyzetüket a 15 európai uniós országban azok a megkérdezettek, akik a felmérés helyszínéül szolgáló országokban születtek és élnek. Velük szemben a bevándorlók 6 pont körüli értéket értek el azon a tízfokú skálán, ahol a tíz pont az elképzelhető legjobb életminőséget, a 0 pedig a legrosszabbat jelöli.

A kutatási eredmény érdekessége, hogy az életminőség értékelésében nem játszik jelentős szerepet az, hogy a bevándorlók milyen régóta élnek választott hazájukban. Az újonnan jövők, vagyis azok körében, akik öt éven belül vándoroltak be a vizsgált országokba 5,9, az öt évnél hosszabb ideje ott élők esetében 6 pontos átlagot mértek a kutatók.

A Gallup kutatói az életminőségre vonatkozó skálát számos faktor, köztük a lakhatás, munkahely, családi, házastársi kapcsolatok, egészségügyi állapotra vonatkozó faktorok alapján állították össze. A szakértők szerint az életminőség érzékelése általában a magasabb jövedelmi szinttel párhuzamosan javul, az adatok mégis azt mutatják, a hosszabb ideje beköltözött bevándorlók nem érzik jobbnak életüket újonnan jövő társaiknál, pedig anyagi helyzetüket jobbra értékelik náluk. Az újonnan jövők 14, a „régiek” 20 százaléka elégedett jövedelmével.

zaszlo1

A Gallup szerint az adatok azt mutatják, hogy minél régebb óta él valaki egy adott országban, annál magasabb jövedelemre tehet szert. A két csoport közel azonos elégedetlenségét magyarázza viszont, hogy a helyben születettek jobb körülményekről számolnak be: esetükben 38 százalékos a jövedelmükkel elégedett válaszadók aránya. A helyiek körében ráadásul többen vannak, akik elégedettek életszínvonalukkal, és kevesebben azok, akik munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy az emocionális jólét is magasabb arányú a helyiek körében. Az újonnan érkezők körében vannak a legtöbben, akik a lekérdezést megelőzően aggodalmat, szomorúságot, haragot éreztek. A negatív érzeteket tapasztalók aránya a régebben beköltözők között alacsonyabb ugyan, de esetükben is magasabb, mint a bennszülöttek között.

A Gallup kutatása 25 ezer, 15 évnél idősebb válaszadó bevonásával Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Luxembourgban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban készült.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: