Pesszimista hangulat a munkaerőpiacon

A Gallup nemzetközi felmérése szerint világszerte tízből közel hatan vélik úgy, nem kedveznek a gazdasági folyamatok az álláskeresőknek.

A vizsgálat szerint Magyarországon tízből nyolcan ítélték rossznak a munkaerőpiaci kilátásokat.

A Gallup 2011 során 146 országban kérdezte meg az embereket arról, hogy látják a munkavállalási esélyeiket. A napokban publikált eredmények szerint a világ erősen pesszimista a munkaerőpiac helyzetét illetően. Az adatok szerint tavaly a válaszadók 57 százaléka látta úgy világszerte, hogy kilátástalan helyzetben vannak az álláskeresők, és csak 33 százalék nyilatkozott pozitívan a lehetőségekről.

A munkaerőpiac helyzetét illetően Európa bizonyult a legpesszimistábbnak: a válaszadók 72 százaléka látta reménytelennek az elhelyezkedési esélyeket, míg 20 százaléka gondolta úgy tavaly, ha állást keresne, könnyen el tudna helyezkedni. A legoptimistább arányokat az amerikai kontinensen mérték: itt 38 százalék látta pozitívnak a munkaerőpiac helyzetét, és 57 százalék nyilatkozott ennek ellentettjéről.

Szingapúr kivételével mind a tíz ország, ahol a legoptimistábban nyilatkoztak a munkaerőpiac helyzetéről, fejlődő ország. A két legmagasabb mutatót produkáló államot a közel-kelet olajban gazdag országai között találjuk: Szaúd-Arábia és Omán területén a válaszadók 69 százaléka szerint jók az elhelyezkedési esélyek a munkaerőpiacon. A két állam mellett Panama, Katar, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Kuvait és Thaiföld esetében 60 százalék fölötti, Thaiföld, Paraguay és Üzbegisztán esetén 57 százalékos és e fölötti az optimisták aránya.

munka24

Szomorú adat, hogy a tíz legnegatívabb ország közül hat az Európai Unió tagállama. Görögországban és Írországban szinte általános, 96 és 93 százalékos a munkaerőpiac állapotát sötéten látók aránya. Spanyolországban 92, Olaszországban 91, Bulgáriában 89, Szlovéniában 87 százalék látja úgy, nem sok esély van állást találni a helyi munkaerőpiacon.

Magyarország ugyan nincs benne a legpesszimistább tízben, ellenben a hazai munkavállalók sem jókedvűek. Tízből nyolcan látják rossznak a munkaerőpiac helyzetét, és csak 12 százalék hiszi úgy, könnyen tudta állást találni. A fenti uniós országok mellett Szenegál, Szerbia, Moldova és Egyiptom került a legnegatívabb tíz közé.

A kutatás rámutat, a világ legnagyobb gazdaságaiban is rossznak ítélik a munkaerőpiaci kilátásokat. Olaszországban 91, Nagy-Britanniában 83, Japánban 74, az Egyesült Államokban 72 százalék szerint rosszak a kilátások. Oroszországban és Franciaországban 60, Indiában és Kínában 50 százalék fölötti azok aránya, akik úgy vélik, nehéz állást találni. A pesszimista hangulat alól Brazília és Németország a kivétel. Brazíliában jelentősen, Németországban enyhe többségben vannak az optimisták.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: