Oltópontok – Influenza elleni oltás néhány perc alatt

Ebben az évben is megnyíltak országszerte az oltópontok, ahol az influenza elleni oltás néhány perc alatt, a hagyományos procedúrát elkerülve megkapható.

A szakemberek szerint érdemes minél előbb beadatni az oltást, hiszen a védettség kialakulásához 2-3 hét szükséges.

Idén is megkezdte működését az oltópont-hálózat, amelynek segítségével mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy komolyabb időráfordítás nélkül megszerezze az influenza elleni védettséget.

Az országszerte jelenleg 15 helyen működő oltópontok olyan, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelők, ahol az influenza elleni oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható.

Az oltópontokon a védőoltások beadása a szokásos járóbeteg-ellátástól elkülönítve történik, így kikerülhető az időigényes procedúra, amelynek során a páciensnek előbb az előzetesen felírt recept alapján a patikában kell az oltóanyagot beszereznie, majd az újabb sorban állás után beadatnia a körzeti orvossal. Az oltópontokon elérhető a legmodernebb, mikrotűs vakcina, valamint a hagyományos vakcina is.

orvos20

A tavalyi tapasztalatok alapján jól vizsgáztak az oltópontok, nagy érdeklődéssel fogadta a közvélemény, az újpesti oltóponton például mindjárt a nyitás napján több, mint százan kérték a védőoltást, köztük a kerület polgármestere és családja is.

„Az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás beadatására” – hangsúlyozta Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője. Hozzátette: az influenza elleni oltást a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie.

Az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, akik másoknál hajlamosabbak a megfázásra és gyakrabban kapják el az influenzát, a cukorbetegeknek, azoknak, akik gyakran tartózkodnak emberektől zsúfolt helyen, illetve a kisgyermekek szüleinek és nagyobb testvéreinek is.

Dr. Labancz László hangsúlyozta: az egészséges felnőttek sokat tehetnének azért, hogy a vírus ne szedjen évről évre egyre több áldozatot a veszélyeztetett korosztályokban. Egy, egyébként védőoltással megelőzhető megbetegedés ebben a korosztályban a munkából történő kiesés miatt gazdasági károkat is okoz.

Az idei szezon újdonsága az, hogy most már a pneumococcus elleni oltás is elérhető az oltópontokon. A térítésköteles pneumococcus elleni oltás az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt.

Az oltópont-hálózatról, magáról az oltásról és az influenzáról is megtalálható minden lényeges információ az interneten is, a www.oltopont.hu honlapon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.