Okoskodó telefon a radioaktív sugárzás ellen!

Az óriás japán mobilvállalat, az NTT DoCoMo egy olyan új okostelefon fejlesztésén dolgozik, amivel mérni lehet a radioaktív sugárzás szintjét.

Szenzorokkal teli hátlapokkal felszerelhető okostelefon gyártásába fog az NTT DoCoMo japán mobilszolgáltató. A fukusimai atomkatasztrófa ihlette fejlesztés segítségével radioaktivitás-mérővel, testzsír számlálóval vagy akár a rossz leheletre figyelmeztető érzékelővel is kibővíthetik telefonjukat a felhasználók.

A kiegészítő funkciókat különböző "kabátnak" nevezett vastagabb, elektronikát is tartalmazó hátlapokba fogják beépíteni a Docomo mérnökei. Az első három szenzoros kabátot egy októberi technológiai szakkiállításon fogja bemutatni a japán mobilszolgáltató.

jldnc7z52

A radioaktivitást mérő szenzor mellett ki lehet próbálni a testtömeget mérő és a beeső ultraibolya-sugárzást figyelő kiegészítőt is. Az idén tavasszal bekövetkezett reaktorbaleset óta ugrásszerűen megnőtt Japánban a radioaktivitás-mérők iránti kereslet. Daiszuke Szakuma, a DoCoMo szóvivője szerint a készülő okostelefon elsősorban ezt az igényt igyekszik kielégíteni, a többi szenzor jóformán csak extra lesz.

Forrás: