Nő a szexuális zaklatások száma Kínában

A felmérések szerint nő a szexuális zaklatások száma Kínában, ahol szigorúbb szabályozásért lobbiznak a jogvédő szervezeteken túl a hivatalos média képviselői is.

A kérdésről az előző héten – a parlament vasárnap zárult éves ülésszakához kapcsolódva – számos cikk született Kínában. A lapok és hírportálok széles körben idézték a Kuangcsou Közvélemény-kutató Intézet által nemrég nyilvánosságra hozott felmérés adatait, melyben a kutatók három nagyváros, Peking, Sanghaj és Kuangcsou másfélezer, 16 évnél idősebb női lakosát kérdezték a témáról.

A válaszadók 13 százaléka válaszolta azt, hogy esett már szóbeli vagy írásbeli szexuális zaklatás áldozatává. Csaknem harmaduk szerint az ilyen esetek száma az elmúlt három évben érezhetően megnőtt. A megkérdezettek majdnem fele gondolta úgy, hogy a 16 és 25 év közötti nők vannak leginkább kitéve az ilyen zaklatásoknak.

Az elmúlt három évben minden tízedik nő zaklatás áldozatává vált az országban. "Ez olyan magas arány, amelyet a kínai kormány már nem hagyhat válasz nélkül" – fogalmazott a Global Times központi napilapnak Liu Zsung-hszin, a kutatás felügyelője.

egyed%25C3%25BCl1

Liu kiemelte: a kérdés kezelését illetően komoly problémát jelent a büntetés hiánya. Kínában ugyan 2007-ben hatályba lépett egy törvény a szexuális zaklatásokról, de a vádat az áldozatnak kell bizonyítania. Emiatt számos eset megoldatlan maradt, bizonyíték hiányában ejteni kellett a vádat. Jogi szakértők szerint ezért a megelőzéshez, a potenciális tettesek elrettentéséhez és az esetek sikeresebb kezeléséhez is szigorúbb szabályokra van szükség, alkalmasabb jogi hátteret kell kialakítani.

A szexuális zaklatások számának növekedését további felmérések is alátámasztják. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia egy korábbi jelentése szerint a dolgozó nők 40 százalékát éri valamilyen atrocitás, a Kommunista Ifjúsági Liga hivatalos lapjának, a Csongcsing Paónak egy tavaly őszi felmérése szerint pedig a lakosság 80 százaléka szerint a metrón is inzultálják a nőket.

A sina.com internetes hírportálnak nyilatkozó Kuo Csien-mej, a nők jogainak védelmére szakosodott egyik pekingi tanácsadói iroda vezetője szerint azért is több az ilyen eset, mert a kínai nők egyre inkább tisztában vannak jogaikkal, és a zaklatásokról mikroblogokban és internetes fórumokon be is számolnak.

Forrás: