Nálad van fegyver?

James Brockmole, a Notre Dame Egyetem pszichológusa egy a Purdue Egyetemen dolgozó munkatársával együtt jelentetett meg egy tanulmányt.

A szakemberek öt különféle kísérletet végeztek el, mely során a résztvevőknek a számítógépen látott emberekről kellett eldönteniük, hogy kezükben fegyvert tartanak-e, vagy valamilyen semleges tárgyat, például mobilt vagy üdítős dobozt. A megkérdezettek egy részének eközben játékfegyver volt a kezében, míg másoknak valamilyen semleges tárgy, például egy szivacslabda.

Minden kísérletben más-más helyzetet hoztak létre a kutatók, volt, hogy a képen látható egyén símaszkot viselt, volt, hogy megváltozott a rassza, de valamennyi helyzetben az derült ki, hogy azok, akik maguk is fegyvert tartottak a kezükben, sokkal inkább gondolták ezt a többiekről is. Vagyis egy adott helyzetben, ha valaki fenyegetve érzi magát, és fegyver van nála, sokkal könnyebben feltételezi ezt a másikról is, így hamarabb fog rá tüzet.

bizonytalan14

Amint azt Brockmole kifejtette, a hitek, az elvárások és az érzelmek mind befolyással vannak arra, hogy valaki egy tárgyat fegyvernek lát-e, most pedig már az is kiderült, hogy az egyén lehetősége arra, hogy lőhet, ha akar – mivel fegyver van nála -, szintén ilyen hatással bír. A lehetőség kulcsfontosságú volt a kísérlet során, mivel ha csak az asztalon hevert egy fegyver, az nem befolyásolta a kísérleti alanyokat, csak az, ha a kezükben fogták.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: