Mit öröklünk a nagyitól?

A vizsgált génről úgy vélik, hogy növekedésgátlóként működik, így csökkentve a születéskori testsúlyt.

Gudrun Moore professzor a University College London munkatársaival a PHLDA2 gént kutatta közel 9 500, anyáktól és gyermekeiktől származó DNS-mintából, melyeket három másik kutatáshoz gyűjtöttek össze. Úgy találták, hogy az RS1 génvariáció módosítja a gén működését, ami magasabb születési súlyhoz vezet. „Az már ismert volt, hogy a gén erőteljes növekedésgátló hatást gyakorol a születési súlyra” – mondta el Moore professzor. "Találtunk azonban egy olyan génvariációt, a PHLDA2-t, melyet, ha valaki az anyjától örököl, akkor 93 grammal nehezebben látja meg a napvilágot. Sőt, ha a nagymamától örökli, ez a különbség a 155 grammot is elérheti.”

csalad5

Az RS1 variációt a vizsgált személyek 13 százalékánál azonosították be, míg a maradék 87 százaléknál az RS2 variációt. "Véleményünk szerint az egyedül az emberben megtalálható RS2 génvariáció azért alakult ki, hogy kisebbek legyenek a magzatok, így az anya könnyebben átvészelje a szülést” – magyarázta Moore professzor. „Az apa génjei evolúciós szempontból ebben valószínűleg azért nem vesznek részt, hogy a saját túlélését ne kockáztassa, és más nőneműekkel is képes legyen szaporodni.”

A PHLDA2 gén rendhagyó abban a tekintetben, hogy csak az anyától örökölt változata aktív, az apától jövő része nyugvó állapotban marad. Ez a jelenség a DNS-körüli folyamatok eredménye, ami epigenetika néven ismert. A tudósok nem tudják, miért, de úgy vélik, hogy ez azért alakult így, hogy a kisebb méretű újszülött miatt az anyának jobb esélye legyen túlélni a szülést. Dr Caroline Relton a Newcastle Egyetemről hozzátette: „Habár ez a kutatás a születési súlyt, csak mint eredményt tekintette, lehetséges, hogy ez a génvariáció hosszú távon is hat az egészségre. A magas születési súllyal összefüggő komplikációkat részben ez okozhatja, részben pedig más genetikai tényezők.”

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: