Miért fázom én állandóan?

Mindannyian éreztük már azt a szinte kínzó érzést, amikor csaknem csontig átfagyunk, különösen a hideg téli hónapokban. De mi állhat amögött, ha valaki sosem tudja magát igazán felmelegíteni?

Mi a teendő, ha úgy érezzük, állandóan fázunk? Sejtésünk szerint nincs ezzel mindenki így. Valóban igazunk van. Annak, ha a kezünk rendszeresen hideg és minduntalan kísér a libabőrözés kellemetlen érzése, valami oka van. Ha már orvosnál is jártunk, pajzsmirigy szintet ellenőriztettünk és az normálisnak bizonyult, mégis ugyanúgy tapasztaljuk a folyamatos fázást, ki kell derítenünk, mi áll a hátterében.

A pajzsmirigy valóban hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki állandóan úgy érezze, nem tud felmelegedni, keze folyton hideg. Ugyanakkor egyéb dolgok is hozzájárulhatnak a fázáshoz. Lássuk, mik ezek.

1.Az ételek kihagyása: a test konzerválja az energiát és kevesebb meleget termel, ha nem eszünk rendesen.

2.Nem alszunk eleget: a kevés pihenés fáradttá, enerválttá és kevésbé aktívvá tesz bennünket.

3.Vérszegénység: egy egyszerű vérteszt megállapíthatja, vajon vérszegénységben szenvedünk-e. A hormonális egyensúlyhiány – nőknél, valamint az ingadozó ösztrogén szint ugyancsak érzékennyé tehet bennünket a hidegre.

shutterstock_84933031

4.Raynaud-kór: az erek és kisebb artériák, melyek a bőr vérellátását biztosítják, összehúzódnak és korlátozzák a vérkeringést.

5.Alacsony testsúly: az állandó fázás kapcsolatban lehet az izomtömeggel és testzsírral is. Az izmok használata hőt termel, a zsír pedig szigetelőként működik.

Gondoljuk végig, szerepet játszhat-e valamelyik tényező a problémánkban. Amennyiben szinte folyton úgy érezzük, hogy hideg van és fázunk, valamint ezek után sem vagyunk biztosak abban, mi okozza a problémánkat, látogassunk el háziorvosunkhoz és kérjünk egy alaposabb vizsgálatot. Egy endokrinológiai vizsgálat sem árt, erre azonban szintén az orvos tud beutalót adni.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: