Ma van a Víz Világnapja!

A VízTEC Víztechnológiai Zrt. a bajai Eötvös József Főiskolával közösen a Víz világnapja alkalmából március 22-én szakmai konferenciát rendez Baján.

A VízTEC a konferenciáról készített előzetes anyagában rögzíti: fontos, hogy természetes élővizeink megfelelő állapotban legyenek, hiszen csak így lehet biztosítani az élővilág folyamatos létezését, az ivóvízbázis érintetlenségét.

A VízTEC  emlékeztet arra: a közelmúltban a Tiszát és a Rábát ért mérgezések majdnem visszafordíthatatlan károkat okoztak.
Bognár Ferenc, a VízTEC részeként működő Emvir Nonprofit Zrt. vezető biológusa az MTI-nek elmondta: az egységes mikrobiológiai vizsgálati rendszer egy olyan diagnosztikai eszköz és a világon egyedülálló hazai szellemi termék, amelynek alkalmazásával a szennyvíztisztító telepek hatékonyabban és gazdaságosabban képesek megtisztítani a lakossági szennyvizet.

harmonia13

A 2009-ben kifejlesztett rendszer eleven iszapos technológiával működik, amelynek lényege, hogy az eleven iszap "elfogyasztja" a szennyvíz károsító anyagait – magyarázta a kutató.

Bognár Ferenc szerint a módszer lehetővé teszi, hogy a rendszerhez tartozó vízművek villamos energia felhasználása 10-20 százalékkal csökkenjen, és emellett a tisztított szennyvíz alacsonyabb koncentrációja következtében a vízművek kevesebb környezetvédelmi díjat fizessenek.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: