Ma van a Koraszülöttek Világnapja

Hazánkban évente 8000 újszülött, azaz tízből egy kisbaba koraszülöttként lát napvilágot. Esetükben életmentő lehet a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás, de a megfelelő táplálás minden gyermek számára kulcsfontosságú. Amellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak. A hosszú távú prevenció a korszerű koraszülött-ellátásban is fontos célt jelent, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő táplálás – hívják fel a figyelmet az Első 1000 Nap Program és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának szakemberei a koraszülöttek világnapján.

A kognitív területek (például a gondolkodás, a nyelvi képesség vagy az emlékezet) életünk első 1000 napjában fejlődnek legintenzívebben, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer, valamint ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma is, amely meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot. Ez, a fejlődés szempontjából kritikus időszak egy érett újszülött számára kevésbé megterhelő, hiszen 280 napot méhen belül tölthet. A koraszülötteknek (azaz a 37. terhességi hétnél korábban világra jött csecsemőknek) azonban ennél néha 80-100 nappal is kevesebb jut, ezért az ő esetükben kiemelt jelentőséggel bír a méhen kívüli táplálás.

„Az 5 év alatti gyermekek körében világszinten a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak[1]. A túlélési esélyeik javításában, a koraszülött betegségekkel szemben az anyatej az egyik legfontosabb prevenciós fegyverünk. Az anyatej minden más tápláléknál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, és képes alkalmazkodni az igényeihez. Koraszülés esetén például magasabb a fehérje- és a zsírtartalma, és több ellenanyagot is tartalmaz, ami segít megvédeni a fertőző betegségektől. A modern koraszülött-ellátó központokban – így a Honvédkórházban is – a csecsemőkori betegségek leküzdése mellett a későbbi betegségek megelőzése is fontos célkitűzés, amiben az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe van.” – hangsúlyozza Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője. Az intézményben Szoptatási- és Csecsemőtáplálási Ambulancia segíti az anyák szoptatási nehézségeinek megoldását, az egészséges és beteg újszülöttek anyatejes táplálásának támogatását.

koraszülöttek világnapja_tények és tévhitek a szoptatásról_20151117

A szoptatás a koraszülöttek és érett újszülöttek esetében is hosszú távú előnyökkel jár. Kisebb arányban fordul elő például a felnőttkori elhízás és a cukorbetegség, az anyatejet kapott koraszülöttek esetében pedig alacsonyabb az allergiás megbetegedések előfordulási aránya, és jobbak a kognitív fejlődési mutatók is – 8 éves korra 8,3 ponttal magasabb intelligencia-hányadosuk, mint nem szoptatott társaiké. [2] Ennek ellenére a statisztikák elszomorítóak: a koraszülött csecsemőkre vonatkozó nemzetközi adatok szerint csupán az édesanyák fele képes fenntartani az anyatejes táplálást a kórházból való hazatérésig (aminek a leggyakoribb oka az anyát érő stressz), de az egészséges újszülötteknek is mindössze 34%-a kap kizárólag anyatejet az első hat hónap során.[3] Pedig a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai az örökölt géneknél is nagyobb hatással vannak olyan felnőttkori népbetegségek kialakulására, mint például a diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy az elhízás.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által életre hívott Első 1000 Nap Program célja, hogy rendszeres szakmai képzéssel és széleskörű társadalmi felvilágosítással járuljon hozzá a fejlődés szempontjából kritikus időszak ideális táplálkozási szokásainak kialakításához, és ezzel a gyermekek hosszú távú egészségének biztosításához. A programhoz a koraszülöttek világnapja alkalmából a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja is csatlakozott, amelynek szülészet-nőgyógyászati osztálya és PIC részlege élen jár a magyar koraszülött babák korszerű és családbarát szemléletű ellátásában, valamint az anyatejes táplálás fontosságának hangsúlyozásában.

A 2015 szeptemberében létrejött civil egyesület, a Melletted a helyem Egyesület elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, civileket és az érintett szülőket. Közös összefogással, edukációs, felvilágosító és koordinációs tevékenységgel segítik a koraszülöttek korszerű és családbarát ellátását, növelve ezzel a koraszülöttek esélyeit, hosszútávon pedig csökkentve a koraszülést és a csecsemőhalálozást.

[1] Forrás: WHO, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs363/en/

[2] A. Lucas et al, Lancet 1992

[3] Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Védőnői Szakmai Irányítási Osztály, védőnői statisztika

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.