Ma van a hegedű nemzetközi napja

Nemzetközi Hegedű Nap a híres zeneszerző, zongoraművész és karmester Igor Stravinsky (Oranienbaum, 1882. június 17. – New York, 1971. április 6.)  tiszteletére van megtartva, minden évben december 13-án.

Íme egy  rövid hangszer bemutató a wikipedia.org.-ról:

 A hegedű a vonós hangszerek hegedűcsaládjának legmagasabb hangolású, méretre legkisebb tagja, 4 db, kvint távolságra hangolthúrral. A csoportba tartozik még a mélyhegedű, vagy közismertebb nevén brácsa, a cselló (más néven gordonka) és a nagybőgő(másként gordon).

A legmélyebb húr (ami tulajdonképpen a hegedűn megszólaltatható legmélyebb hang) a kis G, ezt követi az egyvonalas D-, egyvonalas A-, illetve a kétvonalas E-húr.

A hegedűkották általában violinkulcsban (más néven G-kulcs) íródnak.

A hangszer iránt támasztott megnövekedett igények következtében az egyik legösszetettebb építési szakértelmet igénylő hangszer lett, gondos készítési és játéktechnikai bánásmód kombinációja a többi húros hangszert meghaladó virtuozitást, valamint széles skálán változtatható dinamikai előadást is megengedő teljesítményt eredményez. A vonósok közül talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a leggyakrabban előforduló és legkeresettebb hangszer.

Forrás: http://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.