Lesz aratás…

A mostani esős időjárás nem hátráltatja lényegesen a betakarítást, mivel a búza aratásával már a terület több mint 80 százalékán végeztek.

A mostani esős időjárás nem hátráltatja lényegesen a betakarítást, mivel a búza aratásával már a terület több mint 80 százalékán végeztek.- Vancsura József, a  Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI érdeklődésére. Hozzátette: az aratást várhatóan augusztus elsejére befejezik a gazdálkodók. Így a mostani eső nem okoz jelentős gondot a betakarításban. Elmondta, a kapás növényeknek – például a kukoricának, napraforgónak, több kertészeti kultúrának, így a paprikának – kifejezetten szüksége van a csapadékra. Az ország több területén ugyanis aszályveszélyes helyzet alakult ki az elmúlt hetek száraz időjárása miatt, ezért szükséges az eső, és jókor jött.

y3r7azgj

A korábbi információk szerint őszi búzából az aratás befejeztével várhatóan mintegy 4 millió tonna körüli termés kerül a magtárakba az idén. Őszi búzát valamivel több mint 952 ezer hektáron termesztenek. A hektáronkénti termésátlagok azonban jelentősen eltérnek egymástól. Az őszi árpa betakarításával már végeztek az országban, mintegy 669 ezer tonna lett az össztermés. Ezt a mennyiséget 265 ezer hektárról aratták le. Az őszi káposztarepcét 237 ezer hektárról gyűjtötték be, összesen 523 ezer tonnát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.