Keresd a szűrőkamiont – Ingyenes megelőzési programok

A legújabb technikával felszerelt speciális szűrőkamion 2020-ig  járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. Több mint kilencszáz helyszín, hárommillió  vizsgálat,  közel száztízezer megtett kilométer és elkeserítő szűrési eredmények  – az elmúlt öt év statisztikája. 2015-ben is folytatódik Magyarország legnagyobb átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, hatvanhárom szakmai szervezet összefogásával – többek között a Napidoktor média partnerségével -, Európai Uniós irányelvek alapján.  

Ismert, hogy a magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív-és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, ugyanakkor számos betegség felismerésére későn kerül sor, amikor már nincs segítség. Ez elsősorban a tudatlansággal és a tájékozatlansággal magyarázható, ugyanakkor az emberek nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel. Éppen ezért a program szervezői szeretnék, hogy minél többen látogassanak el a szűrőkamionhoz,  tegyék meg az első lépést egészségük érdekében, és legyenek tisztában azzal, hogy a szűrővizsgálat életet menthet. Megdöbbentő adat, hogy a programon résztvevő megkérdezettek 13-35 százaléka még sosem vett részt sem laboratóriumi, sem szakorvosi vizsgálaton.

A kitöltött rizikó felmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 24 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden  negyedik ember fújja nap, mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy aki ennek a káros szenvedélynek hódol, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-t kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek 40 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

 A rizikófaktorok csökkentésének valamint az egészséges életmód egyik fontos feltétele a  gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. Ismertté vált, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 43-53 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában. A komplex állapotfelmérés mellett az érdeklődők életmód tanácsadáson vehetnek részt, szakemberektől kapnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra a megfelelő sportot keresik.  Ugyanakkor megismerhetik az újraélesztés technikáját, elsajátíthatják az elsősegélynyújtás fortélyait.

Szűrőprogram illusztráció 2015.

A program szervezői szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. Nem szabad elfelejteni, hogy akik a szűréseken részt vesznek, azok a kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet megoszthatnak családorvosukkal.

Minden évben elkészül a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből nyert statisztikai elemzés, ezáltal nyomon követhető a lakosság általános egészségi állapotának javulása, netán rosszabbodása. Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

A magyar társadalomért életre hívott program segít, hogy minél többen, életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerhessük  saját egészségi állapotunkat,  és még időben felismerjük a megelőzés fontosságát. Keresd a kamiont, vegyél részt az ingyenes szűrővizsgálaton! A helyszíneket itt megtalálod: http://www.egeszsegprogram.eu A program médiatámogatója a Napidoktor is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.