Karácsonykor hó várható, ha Erzsébet megrázza a pendelyét

Kalendárium az év jeles napjaira – Erzsébet és Cecília

Szent Erzsébet napja a tél erejét szabja” – mondogatták hajdanán, november derekán. S ha az új bort, Márton borát a múlt héten esetleg nem kóstolták meg, akkor Erzsébet köszöntése jó alkalmat kínál erre.

A magyar- és a világegyház egyik legtiszteltebb szentje Árpád-házi Erzsébet, II. András és Gertrúd királyné leánya, Thüringiai Lajos felesége, akit férje halála után rokonai Margburgba űztek, ahol ispotályt, vagyis kórházat alapított és élete végéig az özvegyek, az árvák, a betegek és a szegények segítője lett, mint a rózsalegenda hősnője. A rózsalegenda alapja az, hogy, amikor Erzsébet apja kérdőre vonta, hogy miért visz a kötényében a szegényeknek elemózsiát, azok rózsává alakultak.

Szent Erzsébet

Szent Erzsébet

Szentté avatása után Erzsébet nevét egyre több helyen vették fel, így lett nálunk Pesterzsébet, de az Ő tiszteletére építették az Erzsébetvárosban a Rózsák terét is a templommal és a szegények házával.

Szent Erzsébet ünnepére az ősi tapasztalások szerint leesik az első hó. Emlegették is a régiek: “Erzsébet megrázta a pendelyét” vagy “megrázta Erzsébet a pendőt“. Ha ez bekövetkezik, akkor karácsonykor mindenütt havazás várható, mert Erzsébet neve napja egyben a karácsony és az egész téli időjárás mutatója is. A Hortobágyon azt is mondogatták: “Erzsébet, Katalin, havat szoktak adni, a bitang marhákat jászolhoz kell kötözni!

A népi hiedelem szerint két lakója van a Holdnak: a hegedülő Szent Dávid és a muzsikájára táncot lejtő Cicelle. A mennyei liliomként is emlegetett képzeletbeli nőalakban – főképp Szeged környékén – a III. században élt ókeresztény vértanú égi mását, Szent Cecíliát tisztelték, akit az egyházi zene patrónusaként is emlegetnek.

Szent Cecília

Szent Cecília

A legenda szerint a szűz és a király azt kérte Istentől, hogy örökké fiatalok maradhassanak, és kedvelt szórakozásukat űzhessék. Az úr a Holdba helyezte őket, és amikor az égitest megújul, megújulnak ők is. A szőregiek azt mondják, hogy holdfogytakor Cecília eltakarja szoknyájával a Holdat. A verseciek viszont állítják, hogy náluk Cecíliai gondoskodik a szőlősgazdákról úgy, hogy a levegőben lebegve fonalat húz a város köré, s ezzel minden bajtól megóvja őket.

Szerző: Szigethy Emma

Forrás: