Kalendárium az év jeles napjaira – október 2

 „Száguldanak szárnyas szelek, repülnek a falevelek…” – Mindszent havát, októbert hirdeti e mondás. A legrégebbi kalendáriumban október 2-a a lombhullás kezdetét jelzi.

A néphit szerint, amennyiben a fák korábban lehullatták leveleiket, a következő évben bőségre számíthatunk, de, ha lassan peregnek a falevelek, kemény telünk lesz.

Azt is mondják a régiek, hogy, ha ökörnyál úszik a levegőben vagy a fák másodszor virágoznak, hosszú, szép ősz várható.

Feledve az elmúlást, meg a közelgő nemszeretem, vagyis hűvös időszakokat, ekkor tartották a híres szent Mihály napi vásárokat, a szüreti mulatságokat, és az advent kezdetéig a kiforrt borok kóstolóit.

levelek

A néphagyomány is számon tartja Assisi szent Ferencnek, Isten szegénykéjének névünnepét. Születési helyéről kapta Giovanni Bernardone később az Assisi szent Ferenc nevet. Az eleinte könnyű életű, gazdag fiatalember súlyos betegségéből felgyógyulva a nyomorultak gyámolítója lett, és minden idejét a betegeknek áldozta. Halála után szentté avatták, azóta emléknapja a Ferences-rend egyik legnagyobb ünnepe.

A népi kalendárium azt is feljegyezte, hogy Ferenc névünnepével kezdődik az un. Ferenc-hét, vagy ahogyan a Mura-vidékiek nevezik, a búzahét. Állítólag, a Ferenc héten elvetett búza hozza majd a legtöbb termést, de ekkor a szüretelők sem maradnak le. Ők a munka megkezdése előtt kanászostorral durrogtatnak a szőlősben, hogy a gonosz szellemeket elűzzék.

Sok helyütt e dátum alkalmas a vetés megkezdésére, ha pedig a kotlós alá nyírfaágat tesznek – állítja a csíziós könyvecske – a csirkék egészségesek maradnak.

Szerző: Szigethy Emma

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.